Slovenija
18285 ogledov

Napovedujejo mraz in sneg, kje in kdaj ga bo največ?

Sneg
Največ snežnih padavin bo v sredo, sneži lahko tudi na Primorskem.

V tednu, ki je pred nami nas po napovedih vremenoslovcev čaka pestro dogajanje. "Proti Sredozemlju se bo spustil polarni zrak in sredi tedna bo nastal zelo globok sredozemski ciklon," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer napovedujejo nove snežne padavine. Koliko snega bo dejansko zapadlo, je še težko napovedati, saj se izračuni spreminjajo. "Ker je v zadnjih izračunih ciklon globlji, so tudi količine snega, ki bi lahko padle pri nas, večje. Najbolj intenzivno dogajanje pričakujemo med sredo in petkom, ko bi lahko na jugovzhodu Slovenije padlo okoli 30 centimetrov snega."

Najbolj intenzivne padavine po napovedih portala lahko pričakujemo v sredo. "V sredo zjutraj bi lahko snežilo tudi ob obali," navajajo pri Ciklon.si. "Hkrati se bo proti Sredozemlju spustila nova dolina s polarnim zrakom in verjetno bo vplivala, kakšno bo vreme pri nas predvsem v petek." Zimsko vreme napovedujejo tudi v zadnjih dneh januarja in v začetku februarja.

Posamezne snežinke že danes

Agencija za okolje za danes napoveduje pretežno oblačno vreme, v notranjosti se bo zadrževala nizka oblačnost, ki bo segala do nadmorske višine 1400 metrov. "Na jugovzhodu bo občasno rahlo snežilo," pišejo pri Arsu. "Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 2, na Primorskem do 7 stopinj Celzija."

Jutri bo pretežno oblačno, nekaj jasnine bo le v Posočju. "Na jugovzhodu bo občasno naletaval sneg," pišejo pri Arsu. "Rahlo sneženje se bo zvečer razširilo nad večji del Slovenije. Na Primorskem bo še pihala burja, ki se bo popoldne krepila. Najnižje jutranje temperature bodo okoli -3, na Goriškem in ob morju blizu 0, najvišje dnevne od -3 do 1, na Primorskem do 8 stopinj Celzija."

V noči na sredo bo snežilo

V noči na sredo bo snežilo. "V sredo kaže na oblačno in hladno vreme, občasno bo še rahlo snežilo," pišejo pri Arsu. "Na Primorskem bo pihala burja. V četrtek bo še povečini oblačno in ponekod vetrovno, predvsem na vzhodu bo lahko še rahlo snežilo."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Od četrtke do petka bodo naši kraji pod vplivom višinskih prodorov hladnega zraka zaradi katerih bodo na območju Alp in Sredozemlja občasno nastajali cikloni. "Ciklonsko območje, ki bo na vreme pri nas vplivalo predvsem v sredo bo od četrtka do sobote vztrajalo na območju osrednjega Sredozemlja in Balkana," pišejo pri Arsu. "Naši kraji bodo večinoma na robu vremenskega dogajanja. V soboto se bo nad Alpami prehodno okrepilo območje visokega zračnega tlaka, v dneh, ki sledijo pa kaže na nov hladen prodor od severa in nastanek novega ciklona v naši bližini."

Vikend bo brez padavin

V četrtek in petek bo prevladovalo oblačno vreme. Predvsem na vzhodu pa bo lahko občasno rahlo snežilo. "Na Primorskem bo pihala burja, drugod severni veter," pišejo pri Arsu. "V soboto in nedeljo kaže na suho vreme in več možnosti za sonce, veter pa naj bi vztrajal do sobote. V dneh, ki sledijo se verjetnost padavin spet poveča."

Temperature bodo ves čas ostale letnemu času primerne, čez dan se bodo gibale med nič in pet stopinj Celzija.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • sam50 08:42 21.januar 2019.

    Iz našega gozda sta se po tem članku obe vrani odselili v toplejše kraje....