Slovenija
9 ogledov

Napovedujejo referendum

Župan Leo Kremžar (v ospredju) pravi, da mu člani DOMG nimajo česa očitati. Žurnal24 main
V Miklavžu sta se oblikovali dve skupini: za gozd in za novo naselje. Trenja se nadaljujejo.
"Ta zemlja je naša že več generacij. Če bi nam na tej parceli uspelo dobiti gradbeno dovoljenje, bi jo prodali, saj si želimo obnoviti več kot sto let staro hišo," je povedala Elizabeta Flajšman , ki je lastnica dela miklavškega gozda. Tega bi naj posekali in spremenili v gradbene parcele. Vsi pa se s tem ne strinjajo.

 

Referendum

Na občinskem svetu so sprejeli predlog o OPPN za sporno območje. Svetnik Saša Pelko, ki se strinja z navedbami DOMG, je napovedal referendum v primeru sprejetja novega OPPN.

Zavzemajo se za gozd
Kot smo že poročali, gradnji več stanovanjskih hiš in šestih vila blokov nasprotuje Društvo za ohranitev miklavškega gozda (DOMG). "Občina načrtuje nezakonito uničevanje velikih površin gozda. Temu nasprotujemo. V Miklavžu je še dovolj prostih zemljišč, kjer bi lahko zraslo naselje. Zato ni treba podreti gozda," pravi tajnik društva Andrej Lunežnik .

Papirji v prid lastnikom
Na DOMG pojasnjujejo, da je bila tu predvidena gradnja avtoceste med Zagrebom in Šentiljem. V sklopu projekta je bil gozd spremenjen v stavbno zemljišče za potrebe projekta. Po spremembi načrta, ko se je država odločila, da bo trasa tekla drugje, pa je kljub opustitvi projekta čez miklavški gozd ozemlje vseeno ostalo stavbno.


"Kako naj te dni prideš do kredita? Edina rešitev, da saniramo staro hišo, je prodaja morebitne gradbene zemlje na območju gozda," pravi Aleš Flajšman. © Katarina Pernat

 
Zdaj so se lastniki gozda odločili, da bi na tem območju pridobili gradbeno dovoljenje. Člani DOMG se s tem ne strinjajo, saj menijo, da je v prejšnjih letih prišlo do napake in da ta predel ne bi smel biti stavbno zemljišče. "Moti jih, da bi poleg njihovih hiš, ki imajo pogled na gozd, zrasle nove hiše. Miru ne bi imeli več," pravi sin Elizabete Flajšman. "Papirji zadnjih let pa kažejo v prid lastnikom gozda, torej da je to stavbno zemljišče," je povedal Rajko Sterguljc iz podjetja Urbis, ki je naredilo predlagani OPPN na spornem območju.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.