Slovenija
16 ogledov

Napraskali le 36 milijonov

slovenija 28.01.08 poliklinika, cakalnica, ljudje, bolnica; foto:Sasa Despot Saša Despot
Zdravstvo. Samoplačniki bodo po novem plačevali le 22,27 in ne 31,81 evra.

Mesečni prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje za tiste zavarovance, ki ga plačujejo sami, se bo s 14,17 evra povišal na le 22,72 evra. V prvem predlogu interventnega zakona o zdravstvenem zavarovanju je bilo predvideno povišanje na 31,81 evra. Dopolnilo o nižji prispevni stopnji za samoplačnike je na predlog koalicijskih strank včeraj sprejel odbor za zdravstvo.

V Študentski organizaciji Slovenije (Šos) menijo, da bi bilo treba povišanje prispevka za samoplačnike preklicati. "Zvišanje prispevne stopnje za samoplačnike bo najbolj prizadelo brezposelne mlade," pravi Luka Špoljar iz Šosa. Po njihovih podatkih je brezposelnih mladih, ki so samoplačniki, 20.979, študentov, ki so starejši od 26 let in morajo prispevke za zdravstvo prav tako plačevati sami, pa 16.909.

Manj tudi samozaposleni

Interventni zakon za zdravstvo bo državni zbor obravnaval na jutrišnji seji.

Skupni učinek zakona, ki naj bi bil po prvotnih izračunih ministrstva za zdravje okoli sto milijonov evrov, bo le 35,8 milijona. Zaradi nižje prispevne stopnje za samoplačnike bodo zbrali 6,37 milijona evrov in ne načrtovanih 13 milijonov. Učinek zakona bo manjši tudi zaradi najnižje prispevne stopnje, ki jo bodo plačevali samozaposleni; ta naj bi bila po prvotnem predlogu 133 evrov, po nasprotovanju Državljanske liste pa je obveljalo kompromisnih 123 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.