Slovenija
1 ogledov

Napredek brez soglasja

Jože Tanko (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Na sestanku vodij poslanskih skupin ni prišlo do sopodpisa novele zakona o žrtvah vojnega nasilja, ki so ga pripravile SDS, NSi in SLS.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je po koncu sestanka dejal, da temeljni problem ostaja šesti člen. Skupni dogovor sodelujočih vodij poslanskih skupin je bil, da se zaradi te teme sestanejo tudi predsedniki parlamentarnih strank, je še dodal. Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč pa meni, da vključitev predsednikov strank ni dobra rešitev. Tanko je prepričan, da njihovo besedilo novele onemogoča, da bi sodelavci oboroženih sil med drugo svetovno vojno dobili status žrtev vojnega nasilja. "S tem se tudi onemogoča, da bi status žrtve dobili sodelavci okupatorjev," je pojasnil.

Vodja poslanske skupine SDS je poudaril, da se za čas osamosvojitve Slovenije nikoli ni postavljalo vprašanje sodelavcev agresorskih sil, ki so tudi z bojnimi sredstvi delovali proti njeni osamosvojitvi. "Ti ljudje lahko med nami živijo svobodno," je dejal in dodal, da bi se dalo tudi oddaljeno poglavje iz časa druge svetovne vojne urediti na strpen in evropski način.

Po Potrčevih besedah je bil na sestanku dosežen pomemben napredek, saj naj bi bila za SLS sprejemljiva rešitev tudi ohranitev obstoječega šestega člena. Potrč je prepričan, da bi člen, ki je zapisan v omenjenem besedilu novele, sodelavcem okupatorjev omogočal pridobitev statusa žrtev vojnega nasilja. Sestanka so se udeležili vodje poslanskih skupin SDS, SD, NSi in SLS. Predstavnikov poslanskih skupin LDS in Zares ni bilo na sestanku. Stranka SNS pa od samega začetka ne sodeluje pri usklajevanju novele. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.