Slovenija
97 ogledov

Napredni slovenski tekstil, ki si ga bo želel vsak

Razvoj tekstila Profimedias
Na sejmu Mos v Celju so prvič predstavili pametne tekstilije, ki se med drugim čistijo same in prilagajajo barvo. So plod slovenskega znanja in razvoja.

Zelo zanimiv in potencialno poslovno zelo uspešen material so s pomočjo znanja iz tekstilstva razvili na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru.

Predsednik odbora za znanost in tehnologijo pri Obrtni zbornici Slovenije Janez Škrlec je ob predstavitvi novega materiala pojasnil, da se pametne tekstilije odzivajo na zunanje vplive. Imajo lastnosti samočistilnosti, antimikrobnosti, so vodoodporne, prilagajajo temperaturo in barvo.

Če bi bila denimo iz takšnega materiala majica, bi po besedah Škrleca uporabnika hkrati grela ali hladila in preprečevala neprijeten vonj pri znojenju. Lahko bi spreminjala barvo, sposobna pa bi bila celo polnjenja mobilnega telefona, saj se med hojo, ko se materiali drgnejo, ustvarja električna energija, je poročal STA.

Škrlec napoveduje še bolj daljnosežne zmožnosti: "Prav tako si boste lahko še izmerili srčni utrip ali krvni tlak."

Izraelski vojaki si štiri mesece ne menjajo "slovenskih" spodnjic

Po vzoru lotosovega cveta je takšen material tudi samočistilen, kar sicer še ne pomeni, da se pralni stroji ne bodo več uporabljali, a je vseeno korenita sprememba na področju čiščenja. "Kemijski inštitut je na primer skupaj s partnerji že razvil nogavice in spodnje hlače za izraelsko vojsko, ki jih lahko nosijo štiri mesece," je povedal Škrlec.

Izdelkov iz takšnih materialov sicer v bližnji trgovini s tekstilom še nekaj časa ne bo, saj so komercialno predragi, jih pa razvijajo za šport, medicino, vojsko in tudi astronavte. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:31 13.september 2015.

    To ne bo uspel ker potrošništvo rab da se čim prej vse potroši da se lahko čim prej na novo spet kup. Sanjat da bo to kdaj na voljo še komu razen specialnim kadrom kot so npr vojaki je nesmiselno. ...prikaži več No upam da se motim.

  • jakec1575 12:57 13.september 2015.

    big like.

  • blueone 18:45 12.september 2015.

    zelo lepo..lep razvoj...pohvalno...upam, da bo uspešnica...držim pesti