Slovenija
9 ogledov

Naraščaj novih afer

Ovadeni sta dve osebi, ki naj bi bili odgovorni za vgradnjo neprimerne opreme na Žurnal24 main
Do poletja 2006 je bila nova pediatrična klinika črna gradnja, trdi vir Žurnala24. Računsko sodišče in Kosova protikorupcijska komisija naj bi se zganila.
 

Kaj meni stroka o NPK?

Bo nova pediatrična klinika kljub zapletom dobro zgrajena?

Nimam razloga, da bi o tem dvomil. Sicer menim, da so zdravstveni objekti pri nas prebogato grajeni in energetsko potratni.  Dušan Keber, bivši minister

Klinika se gradi že dolgo, trendi pa se spreminjajo. Pričakuje se porast rojstev, upam, da bo v novi kliniki dovolj prostora.
Tomaž Podnar, kardiolog

Bojim se, da ne bo zgrajena tako dobro, kot si naši otroci zaslužijo. Upam, da se ne bodo pokazali isti problemi kot pri gradnji onkološkega inštituta.
Biserka Marolt Meden, Ustanova za PK

Na koncu bo pediatrična klinika dobro zgrajena, saj je sicer nadzorniki ne bodo predali v uporabo.
Helena Meden Vrtovec, direktorica ginekološke klinike

"Nova pediatrična klinika (NPK) je bila do prvega junija 2006 črna gradnja. Še slabše je bilo pri nadzoru, saj gradnja sprva sploh ni bila nadzorovana, nato pa so se pogodbe sklepale za nazaj," trdi vir Žurnala24 na podlagi vpogelda v analizo gradnje NPK, ki jo je za ministrstvo za zdravje pripravilo podjetje Perspektiva. O hudih kršitvah zakonov pri gradnji NPK smo prvi poročali že v sredo.

Podražitve gradnje
Med mnogimi spornimi dejavnostmi je tudi to, da je SCT s takratnim ministrom za zdravje Andrejem Bručanom podpisal še pogodbe za dodatnih sedem milijonov evrov za pospešitev gradnje. Celotna pogodbena vrednost del SCT in IMP pa se suče okoli 55 milijonov evrov.

Ministrstvo bo ukrepalo

"Ne bomo dovolili, da bi šle nepravilnosti pod preprogo," so odgovorili z ministrstva za zdravje. Neuradno smo izvedeli, da naj bi se zganila računsko sodišče in Kosova protikorupcijska komisija. Na ministrstvu proti zaposlenim še ne nameravajo sprožiti postopkov. Priznavajo, da njihova služba za investicije nasproti gradbincem ni bila dovolj močan partner, zato so objavili razpis za tri strokovnjake, da bi jo kadrovsko okrepili.

Zagotavljajo, da direktor omenjene službe Tadej Štula ne more biti odgovoren za nastale razmere pri NPK, ker je na tem položaju šele pol leta. Na ministrstvu še zagotavljajo, da imajo z vsemi pogodbenimi partnerji – nekaterim so plačali še neopravljena dela – sklenjene bančne garancije, kar bomo preverili prihodnji teden.

Zgodovina NPK
14. 10. 1998.
Ob Korytikovi položen temeljni kamen.
10. 8. 2004. Ministrstvo za zdravje podpiše pogodbo z družbo SCT – dela bi morala biti končana do 31.12. 2006.
28. 4. 2008. Ministrstvo za ta dan napoveduje konec gradnje.
Jesen 2008. Predvidena selitev v novo stavbo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.