Slovenija
1605 ogledov

Naraščaj v živalskem vrtu

Tai ZOO Ljubljana
Družina šimpanzov v živalskem vrtu Ljubljana se je razveselila novega člana, naraščaj pričakujejo tudi druge družine.

Šimpanza Boris in Neža sta ponovno postala starša. Njuna petletna Leona je sredi januarja dobila bratca, ki so ga poimenovali Tai. Naraščaj pričakujejo tudi druge živali.

Kot so sporočili iz živalskega vrta, sta se Boris in Neža že izkazala kot odlična starša.

Šimpanzi imajo daljše razmike med posameznimi mladiči, na tri do pet let, saj potrebujejo daljšo nego staršev. Pri tem pomagajo tudi oskrbniki, ki tako lažje nadzirajo njeno počutje Neže ter rast, dober napredek in zdravstveno stanje Taia. Novi član šimpanzje družine je dobil ime po nacionalnem parku na Slonokoščeni obali, kjer živijo zahodni šimpanzi.

Tai se počuti dobro

Razširjena družina šimpanzov je mladička dobro sprejela. Leona ni na bratca prav nič ljubosumna, od mame Neže pa se rada uči pomembnih lekcij iz starševstva. "Taia že nosi naokoli, ko bo 'splezal', pa ji bo dragocen družabnik pri igri. Trenutno jo razganja od energije in želi si pozornosti. Takrat sta ji na voljo babica Mojca in teta Nika, mati Neža pa je prav hvaležna za trenutke miru, ko se lahko posveti samo najmlajšemu članu in si odpočije," so še sporočili iz živalskega vrta in dodali, da bo sredi poletja Tai že znal jahati na maminem hrbtu.

Tam bo Tai preživel veliko časa, saj mama pleza, skače in se guga na vejah visoko v krošnji dreves. Svoje prve korake bo naredil v prvem letu, po petem letu pa se bo zatekel v družbo sovrstnikov in sorodnikov, kjer bo nadaljeval z igro in učenjem. Do devetega leta bo mladostnik, odrastel pa bo v petnajstih letih.

Tai | Avtor: ZOO Ljubljana ZOO Ljubljana
Kmalu naraščaj tudi v drugih družinah

Novih družinskih članov se bodo kmalu razveselili tudi pri grebenastih gekonih, črnih čopičarkah, kengurujih in surikatah.

ZOO Ljubljana vabi na ogled in spoznavanje novih prebivalcev, ob upoštevanju ZOO bontona in covid ukrepov. Ker za koronavirusom in drugimi boleznimi zbolijo tudi živali, je pri obisku še zlasti pri opicah in zvereh priporočljiva uporaba maske tudi ob zunanjih razglediščih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1