Slovenija
41 ogledov

Naraščajo še Krka, Dravinja in Sotla

kostanjevica na krki Anže Petkovšek
Nekatere reke še vedno naraščajo, v severovzhodni Sloveniji še možne lokalno izdatnejše padavine.

Po obilnem deževju ta teden je še vedno pričakovati poplave na jugovzhodnem in severovzhodnem območju Slovenije, kjer so zvečer možne tudi izdatnejše padavine. Občasne krajevne padavine in deloma plohe pa je po napovedih agencije za okolje mogoče pričakovati tudi konec tedna.

Naraščajo še Krka, Dravinja in Sotla

Hidrološko opozorilo | Avtor: Arso Arso
Reka Krka poplavlja na širšem območju pogostih poplav, pretok v Podbočju ob 21. uri je bil okrog 330 m3/s in se še povečuje. Poplavljene površine se bodo tekom noči ob reki Krki tako še povečale.
Trenutno naraščajo še tudi reke v vzhodni Sloveniji, predvsem Dravinja in Sotla s pritoki. Pretoki drugih rek na tem območju so ustaljeni. Na območju teh rek in na širšem območju jugovzhodne in severovzhodne Slovenije so še možna razlivanja.

Reki Kolpa in Lahinja imata ustaljene pretoke, vodnatost reke Vipave pa se zmanjšuje. Ljubljanica bo danes in jutri poplavljala na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav. Prav tako lahko na ravninskih predelih Pomurja in Podravja zastaja voda. Ojezeritve kraških polj Notranjske in Dolenjske se bodo danes in jutri povečevale.

Gasilci in civilna zaščita so imeli že danes veliko dela

Na jugovzhodu in severovzhodu Slovenije so imeli gasilci in civilna zaščita že danes oblico dela s črpanjem meteorne vode, ki je vdirala v hiše in kleti. Poplavilo je tudi več lokalni cest in obcestih jaškov.

V občini Duplek, kraju Spodnja Korena, je prišlo do posedanja cestišča zaradi razmočenosti terena. Sprožilo se je tudi več plazov: o ogroženi hiši so poročali iz Rogaške Slatine, plaz se je sprožil tudi v Makolah, Apačah in Armeškem, nanos zemlje in kamenja pa je zgrmel tudi na lokalno cesto v Podgori v Ravnah na Koroškem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.