Slovenija
191 ogledov

Naraščanje okužb z virusom HIV

Laboratorij HIV AIDS epruvete iStock Žurnal24 main
V prvem četrtletju letošnjega leta že 19 novih diagnoz okužbe z virusom HIV, kar je osem več kot v istem obdobju lani. Zelo naraščajo tudi okužbe z genitalnimi bradavicami in klamidijo.

V prvi četrtini letošnjega leta so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zabeležili že 19 novih primerov diagnoz okužbe z virusom HIV, 17 med moškimi in dve novi diagnozi med ženskami. To je osem diagnoz z virusom HIV več, kot v enakem obdobju lanskega leta. V prvi četrtini 2015 so tako diagnosticirali 11 novih okužb, deset med moškimi in eno med ženskami.

Hiv, naraščanje | Avtor: NIJZ NIJZ

Med moškimi je bilo devet novih primerov diagnoz okužbe s HIV, ki imajo spolne odnose z moškimi, dva primera med moškimi, ki sta se predvidoma okužila s heteroseksualnimi spolnimi odnosi in šest primerov, kjer pot prenosa ni znana. Med ženskami je bil en primer, kjer se je predvidoma okužila s heteroseksualnimi spolnimi odnosi in en primer, kjer pot prenosa ni
znana.
 

Povečanje že konec lanskega leta

Povečanje števila novih okužb je bilo zaznati že konec lanskega leta, ko o v zadnjih treh mesecih zabelležili 17 novih primerov okužb z virusom HIV. "Glede na trend v zadnjih letih je opaziti naraščanje. Še vedno je daleč največ okužb med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, kar je opaziti že vsa ta leta spremljanja okužb z virusom HIV," pravijo na NIJZ.

Največ na novo okuženih je starih med 30 in 39 let, povečuje pa se tudi število okužb med mlajšimi, v starostni skupini med 20 in 29 let.

Hiv, naraščanje | Avtor: NIJZ NIJZ

Kljub informiranju očitno posamezniki ne upoštevajo priporočil, ki se nanašajo na odgovorno in varno spolnost, vključno z uporabo kondoma pri vseh prebivalcih, še posebej pa pri moških, ki imajo spolno odnose z moškimi, ugotavljajo na NIJZ.

Velik porast genitalnih bradavic in klamidije

spolen bolezni | Avtor: NIJZ NIJZ
Varna spolnost je pomembna tudi zaradi drugih spolno prenesenih okužb. Največ prijavljenih v Sloveniji je v zadnjih letih predvsem genitalnih bradavic, okužb s humanimi papilomavirusi (HPV) in klamidijskih okužb. V letu 2014 je posebej naraslo število genitalnih bradavic pri moških.
spolne bolezni | Avtor: NIJZ NIJZ

Nujna testiranja v okviru zdravstvenega zavarovanja

"Spolno aktivnim ženskam in moškim starim do 30 let bi bilo smiselno omogočiti testiranje na klamidijsko okužbo v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja tudi če nimajo bolezenskih znakov ali težav; moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi, pa vsaj enkrat letno omogočiti testiranje na izbrane spolno prenesene okužbe v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja tudi če nimajo bolezenskih znakov ali težav; vsem prebivalcem z znaki ali težavami spolno prenesene okužbe bi morali zagotoviti dostop do zdravstvene oskrbe v ambulantah za spolno prenesene okužbe brez napotitve izbranega zdravnika," menijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Mladi o spolnosti vedo premalo

Raziskava NIJZ z naslovom "Spolna vzgoja v okviru vzgoje za zdravje v slovenskih srednjih šolah" je pokazala, da so mladi premalo informirani o spolnosti. Tri četrtine mladih, ki je zgodaj imelo spolni odnos, je mnenja, da bi o spolnosti morali vedeti več. Med temi jih je večina dejala, da bi o spolnosti najraje izvedeli več od staršev in pri spolni vzgoji v šoli, ki še vedno ni sistematično urejena. Vendar ista raziskava opozarja tudi na visok delež tistih (59 odstotkov), ki so informacije o spolnosti dobili prek interneta, kjer pa informacije niso vedno preverjene in strokovno korektne.

Na NIJZ opozarjajo tudi na številne mobilne in spletne aplikacije, ki ponujajo najrazličnejše in pogosto tvegane usluge, tudi spolne. S tem še pospešijo možnost pogostejših stikov med ljudmi, predvsem med mladimi.

Tabletke in kondom

"Poleg neželene nosečnosti je treba misliti tudi in predvsem na prenos spolno prenosljivih bolezni, pred katerimi se najzanesljivejše zaščitimo s kondomom. Medtem ko na primer kontracepcijske tablete ščitijo pred nenačrtovano nosečnostjo, ne predstavljajo zaščite pred spolno prenosljivimi okužbami. Zato ob uporabi zanesljive kontracepcije svetujemo dvojno zaščito, to je uporabo zanesljive kontracepcije in hkratno uporabo kondoma oziroma pravilno in predvsem dosledno uporabo kondoma. Kondom mora biti obvezen del prtljage vsakega popotnika in popotnice," svetuje Evita Leskovšek z NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:09 30.junij 2016.

    No, a tega pa niste napisali, da se je dvignil porast spolne prenosljive bolezni Hepatitisa B. Na hrvaškem že 5 let stare cepijo, da jih za 3-4 leta zaščitijo pred to nevarno spolno prenosljivo boleznijo... No, pri nas niso tako ...prikaži več zelo striktni, in se zaradi tega okuži več otrok, ker se jih cepi šele pri 6-7 letih starosti... :P

  • Avatar Maro Slana
    Maro Slana 05:34 30.junij 2016.

    Vsi rezultati kažejo na to da so vodilni v sirjenju te bolezni isto spolni partnerji...ha,ha Morate res vse kopirat od Americanov....

  • erikkk 08:48 29.junij 2016.

    Porast z HIV je predvsem od namernih okuževalcev ...