Slovenija
32 ogledov

Naraščata Sava in Krka

(Foto: arhiv Žurnal24) Žurnal24 main
Pretok reke Vipave se je popoldne ustalil in že rahlo upada. V četrtek lahko pričakujemo povečan pretok Save v spodnjem toku in Krke, zato bodo nekatera območja poplavljena.

Zaradi večje količine padavin, otoplitve in nadaljevanja taljenja snega so spet narasle reke predvsem v zahodni in jugozahodni Sloveniji. Danes so že poplavljale Vipava, Kolpa, Ljubljanica na Barju in delno tudi Krka. Na več območjih po državi je poplavljajo ceste, voda pa je zalila tudi gospodarska in stanovanjska poslopja. Sprožilo se je tudi več plazov.

Medtem ko se je pretok reke Vipave popoldne ustalil in že rahlo upada, pa lahko za četrtek pričakujemo povečan pretok Save v spodnjem toku, Ljubljanice in Krke ter posledično tudi poplavljanje nekaterih območij. Upadati je začela tudi Idrijca v zgornjem toku ter pretoki rek v povirju Soče. Pretok Gradaščice, Sore in Savinje se je ustalil.

Velik plaz nad Ajdovščino
Na Ajdovskem se je sprožil velik zemeljski plaz, ki je delno že odnesel cesto Ajdovščina-Col in je zato izmenično odprta le za osebna vozila. "Plaz Nosence je širok 200 metrov in dolg 600 metrov, trenutno pa drsi okrog pet centimetrov na uro," je povedal poveljnik občinskega štaba CZ Ajdovščina Igor Benko.

Zaradi hitrega drsenja in velikosti plazečega območja strokovnjaki, ki so si danes ogledali plaz, napovedujejo, da bodo verjetno morali zapreti cesto Ajdovščina-Col. Obvoz bodo v tem primeru uredili na relaciji Col-Podkraj-Bela-Sanabor-Vrhpolje-Vipava.

Velika plazova Slano blato in Stogovce na Ajdovskem nadzorujejo, vendar do večjega plazenja zaenkrat še ni prišlo. Novi plazovi so se sprožili tudi na Goriškem, v vaseh Šmihel, Loke in Stara gora. V Šmihelu so bili prebivalci vasi nekaj ur celo brez električne energije, saj je manjši plaz prevrnil drevesa, ki so se zvrnila na žice daljnovoda in prekinila povezavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.