Slovenija
39 ogledov

Narasle vode ustavile hidroelektrarne

Najhujše je zdaj že mimo, pravijo energetiki, ki se veselijo nižjih temperatur i Nada Černič Cvetanovski
Hidroelektrarne na spodnji Savi zaradi povišanega vodostaja in posledičnega izenačevanja padca vode ne obratujejo.

Sava je v svojem spodnjem toku narasla, njena gladina pa bi se lahko zaradi pritoka narasle Savinje še dvignila. Kljub temu nevarnosti za okolje in infrastrukturo hidroelektrarn ni, poudarjajo v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi.

Predstavnik Hidroelektrarn na spodnji Savi Andrej Štricelj je pojasnil, da je ob povišanem vodostaju zaustavitev hidroelektrarn ustaljen postopek. Sicer je Sava v svojem spodnjem toku dosegla pretok 1800 kubičnih metrov na sekundo, njen najvišji pretok pa predvidevajo danes med 14. in 15. uro, ko naj bi dosegla 2000 kubičnih metrov na sekundo ali morda nekaj več, je dodal.

Povišana gladina Save lahko vpliva le na izliv Krke, kar je že zunaj obsega navedenih hidroelektrarn. Nekaj bojazni je tudi glede gradbišča hidroelektrarne Brežice v bližini Krkinega izliva v Savo. Povišani vodostaj bi namreč lahko ogrozil tamkajšnjo gradbeno jamo. Ker nočejo tvegati, so se na to možnost pripravili in gradbeno jamo izpraznili, kakšnih vzrokov za preplah pa ni, je še povedal Štricelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.