Slovenija
47 ogledov

Narava letos prehiteva za dva tedna

Cvetoč travnik Shutterstock
Cvetni prah. Rastline, ki po navadi cvetijo maja, zacvetele že aprila. Prej bodo cvetele tudi trave.

"Toplo vreme je pospešilo cvetenje rastlin; opažamo, da se je cvetni prah začel pojavljati dva tedna prej kot sicer," pravi Anja Simčič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Letošnja sezona cvetnega prahu je bila zgodnejša že januarja, ko je s cvetenjem pohitela leska. Že sredi marca je začela cveteti breza, ki je zdaj v polnem razmahu. Cvetni prah breze je visoko alergogen in je eden od glavnih povzročiteljev alergijskih reakcij 
spomladi.

Po vsej Sloveniji

Posamezniki, preobčutljivi na cvetni prah breze, imajo lahko težave tudi s cvetnim prahom gabra, hrasta, bukve in pravega kostanja. Gaber, hrast in bukev po navadi zacvetijo maja, letos pa je njihov cvetni prah prisoten že aprila. Cvetita tudi jesen in vrba.

"Na Primorskem so trenutno visoke koncentracije cvetnega prahu gabra. Z njim imajo po navadi težave tisti, ki so alergični na cvetni prah breze. Alergenom se je trenutno zelo težko izogniti, saj so razporejeni po vsej Sloveniji," izpostavlja Simčičeva. Maja so tudi zelo visoke in vidne koncentracije cvetnega prahu iglavcev, ki pa po navadi alergikom ne povzročajo težav.

Trave že aprila

Glavna sezona cvetenja trav je običajno maja, vendar se bo letos, če se bo nadaljevalo toplo vreme, prav tako začela dva tedna prej. Ob ugodnem vremenu se bo tako sezona trav v Primorju začela že v drugi polovici aprila. S cvetnim prahom trav ima težave največ ljudi, tudi zato, ker hkrati zacvetijo različne vrste. Alergeni trav v zraku ostanejo vse do avgusta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.