Slovenija
19 ogledov

Narava prizadejala za 231 miljonov škode

Stroške drage sanacije v poplavah prizadetih občin bo vsaj delno krila Evropska Žurnal24 main
Vlada je začela s pripravo vloge za nadomestilo škode poplav iz evropskega solidarnostnega sklada.

Oceno škode so sporočili iz vladne službe za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ki je tudi začela pripravljati vlogo za nadomestilo škode iz evropskega solidarnostnega sklada. Do pomoči iz omenjenega sklada je Slovenija upravičena, če škoda v naravni nesreči preseže mejo dobrih 164 milijonov evrov.

Škoda v ujmah je zdaj ocenjena na 231.615.837 evrov. Iz solidarnostnega sklada bodo izplačali 2,5 odstotka skupnih stroškov do višine stroškovnega praga. Ocena upravičenih stroškov je tako 158.132.304 evrov. Evropska komisija je nedavno izrazila prepričanje, da bo prijava Slovenije za pomoč iz solidarnostnega sklada uspešna.

Solidarnostni sklad EU je bil ustanovljen leta 2002. Za njegovo pomoč lahko v primeru večjih naravnih nesreč zaprosijo tako države članice kot tudi pristopnice. Komisija oceni dokumentacijo, ki jo pripravi država, da bi tako denar res porabili za najnujnejše potrebe. Od ustanovitve sklada do danes je komisija prejela 41 zahtev za pomoč, pri čemer je sredstva odobrila v 22 primerih. Dosedanja praksa kaže, da se sredstva iz sklada sprostijo nekako v obdobju od štirih do osmih mesecev, kar pomeni, da Slovenija letos pomoči še ne more pričakovati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.