Slovenija
185 ogledov

Narkomani že povsem običajen pojav

“Število uporabnikov se ne zmanjšuje. Medtem ko eni ozdravijo ali umrejo, pridej Žurnal24 main
Zasvojenost. Povečan problem preprodaje drog v okolici izolskih šol. Piranski župan Bossman načrtuje ustanovitev kriznega centra.

Obala. V sredo so na pomolu v Kopru mladostniki pri belem dnevu uživali drogo. Policisti so pri tržnici izsledili tri fante; pri enem so našli šest zavitkov heroina in 13,5 tablete zdravila dormicum. Številni opozarjajo, da je narkomanstvo velika težava tudi v Izoli – predvsem preprodaja droge v okolicah šol, ki pa je dosedanja oblast ni zaznala.

Zavetišča še ni
Prihaja zima, ko problematika zasvojencev, zlasti brezdomcev, še bolj izstopa; ti poskušajo zimo preživeti na najrazličnejših lokacijah, od šotorov do opuščenih stavb. Veliko jih zboli za pljučnico in drugimi obolenji. “Ti ljudje so socialno izključeni, hkrati pa imajo težave z drogo in zdravjem. V starosti doživijo krizo, saj nimajo več družine in nekega dne ostanejo na cesti,” ob novembrskem mesecu preprečevanja zasvojenosti razlaga Milan Krek, predsednik društva Svit in direktor koprskega zavoda za zdravstveno varstvo.

800 ljudi na Obali je po ocenah Kreka narkomanov v programih zdravljenja.

Na Obali uradno ni nobenega zavetišča, a Mestna občina Koper, Rdeči križ, center za socialno delo in Svit že iščejo možnosti za njegovo ustanovitev. “Naj so v svojem življenju počeli karkoli, ima družba odgovornost, da jim zagotovi vsaj osnovne bivalne pogoje; posteljo za prespati, topel obrok na dan in osnovne higienske pogoje,” opozarja Krek.

Krizni center v Piranu?
Peter Bossman, novoizvoljeni piranski župan in predsednik društva Drevo življenja, ki ima terapevtsko skupnost v Cetorah, pa je že napovedal, da bo “posvojil” zamisel iz predvolilnega programa stranke Piran je naš o ustanovitvi kriznega centra za zasvojence v Piranu. Kako bo v društvu v Cetorah, kjer se je zadnje čase ukvarjal le še z zdravniškimi pregledi in mnenji za sprejem v skupnost, deloval v prihodnje, nismo izvedeli, saj nam ga do zaključka redakcije ni uspelo priklicati.

Novih okužb s HIV ni
Helena Boštjančič Škrlj
iz piranskega sprejemnega centra Društva Projekt Človek opaža, da po drogah posega vse mlajša najstniška populacija. Ta sicer najpogosteje začne z marihuano. Smo ena od redkih držav, ki med uporabniki drog od leta 2001 nima na novo okuženih z virusom HIV. To pa je posledica programov, ki uporabnike oskrbujejo s sterilnimi iglami.

Po 20 letih pojavljanja drog in spopadanja s to problematiko na Obali smo v fazi, ko nimamo več le mladih uživalcev drog, ki so nekoč imeli od 16 do 24 let, ampak so ti dosegli starost 30 oziroma 40 let in več. Ta skupina se poleg zasvojenosti in s starostjo povezanih bolezni spopada z veliko brezposelnostjo in brezdomstvom. Na Obali je sicer okoli deset zasvojencev z drogami brez doma. Med uživalci drog je opazen nov trend: vse bolj je prisoten kokain, uživa pa ga vse več bogatih ljudi. Prav tako se povečuje število zasvojencev z zdravili, predvsem uspavalom dormicum.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.