Slovenija
22 ogledov

Narkotiki vzbujajo sum

V ZD si želijo, da bi bila preiskava čim prej končana in bi ovrgla vse sume, ki Žurnal24 main
Kriminalisti. Preiskujejo morebitno čezmerno predpisovanje zdravil.

 

Kontrolni mehanizmi
Učinkoviti. Kot je za Žurnal24 povedal Samo Fakin, prvi mož Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, so pretirano uporabo določenih zdravil prvi zaznali pri njih. “Uvedli smo nadzorne mehanizme nad porabo. Ker je bila pri nekaterih kroničnih bolnikih ugotovljena najmanj dvakratno presežena letna poraba določenih zdravil, smo ukrepali in vsem direktorjem ZD naročili, naj porabe nadzorujejo. Vsak zdravnik ima namreč dostop do podatka o porabi zdravil pri posameznem pacientu, da lahko predpiše zanj varno terapijo, zato čezmerne porabe ne bi smelo biti,” pojasnjuje Fakin in dodaja, da je bil njihov osnovni namen, da imajo takojšen vpogled v porabo zdravil pri določenem bolniku, in ta se je očitno izkazal za učinkovitega.

“Eden od zdravnikov naj bi že dalj časa za bolnike iz Doma sveti Jožef - Celje pisal recepte za 'drogo', ki naj bi bila v resnici namenjena njemu. Ker gre za velike količine, kriminalisti preverjajo, ali je bil v to vpleten širši krog uporabnikov ali celo preprodajalcev,” piše v anonimki, ki se nanaša na dogajanje v Zdravstvenem domu (ZD) Celje in smo jo včeraj prejeli v uredništvo Žurnala24.

Direktor takoj ukrepal
“Vodstvo ZD nas je 6. septembra obvestilo o sumu storitve kaznivega dejanja – neupravičeni proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami ter drugimi nedovoljenimi snovmi in sestavinami. Ker preiskava poteka, več podatkov ne moremo posredovati,” pojasnjuje Milena Trbulin s Policijske uprave Celje.

“Kriminalisti preverjajo porabo narkotikov v ambulanti nujne medicinske pomoči. Pregledali smo številke in knjige evidenc ter zaslišali sestre, a za zdaj ne bi mogel reči, ali je šlo res za zlorabo ali preprodajo,” pove Stanislav Kajba, direktor ZD Celje. “Preiskava še ni končana in počakati moramo, kaj bodo ugotovili kriminalisti,” dodaja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.