Slovenija
19 ogledov

Naročamo rezervo

Plin Shutterstock
Ogrevanje. Slovenija naroča dodaten plin zaradi negotove dobave iz Rusije. Naval na grelnike.

Zaloge. Ministrstvo za gospodarstvo (MG) napoveduje, da bo ta teden zaradi zmanjšanih količin zemeljskega plina, ki ga iz Rusije v Evropo pošilja Gazprom, Slovenija naročila dodatne količine plina "za kompenzacijo morebitnih dodatnih redukcij". Očitno ga bodo iskali na prostem trgu.

Stanje je stabilno

Gazprom je namreč Italiji, Avstriji in Slovaški dobavo plina zmanjšal za 30 odstotkov. Na MG zagotavljajo, da pri nas dobava plina trenutno zadostuje potrebam in da je "stanje plinovodskega sistema stabilno". Če se dobava zmanjša, to najprej nadomeščajo z drugimi viri.

Naš plin je na Hrvaškem

Največji dobavitelj zemeljskega plina Geoplin svoje zaloge skladišči v Avstriji in na Hrvaškem. Geoplin ima tam zakupljeni dve skladišči, ki jih poleti polnijo tudi za zimsko zalogo.

Na MG pravijo, da je dolžina nemotene preskrbe ob zmanjšani dobavi plina odvisna od več dejavnikov. Ključni so predvsem nivo zmanjšane oskrbe, (ne)uspešno zagotavljanje dodatnih virov ter poraba plina in količina zalog v skladiščih.

Vrstni red odklopa gretja

Če je dobava plina ogrožena do stopnje, da dobavitelj ne more več zagotoviti nemotene oskrbe, se začnejo postopni odklopi plina. V Geoplinu razlagajo, da je treba zagotoviti gretje predvsem gospodinjstvom ter zdravstvenim, vzgojno-varstvenim in izobraževalnim ustanovam. Med zadnjimi bi plin izklopili tudi odjemalcem, "ki prevzemajo zemeljski plin za ogrevanje prostorov, namenjenih nastanitvi ljudi, kot so študentski domovi in hoteli". Plin bi najprej odklopili industriji, ki je največji porabnik plina pri nas.

Cene predvidoma enake

V Geoplinu pravijo, da je poraba zemeljskega plina letos na približno enaki ravni, pri čemer je v primerjavi z leti pred gospodarsko krizo manjša. Na ceno plina sicer vpliva več dejavnikov, predvsem razmerje med povpraševanjem in ponudbo, cena nafte in menjalno razmerje med evrom in dolarjem.

Pričakujejo, da bo cena plina letos ostala približno enaka, vendar opozarjajo, da so možna nihanja v okviru petih odstotkov.

Neznanka, zakaj ni plina

Razlog za zmanjšanje količin ruskega plina sicer ni znan; neuradno se špekulira tudi o tem, da Gazprom v Evropo preprosto ne more spraviti toliko plina, kot ga države v mrazu potrebujejo. Sicer pa težave z dobavo ruskega plina nastopijo skoraj 
vsako zimo.

Komentarjev 1