Slovenija
19 ogledov

Naročil znova vse več

(Foto: Nace Novak) Žurnal24 main
Iskra Avtoelektrika. Vzdušje med zaposlenimi se izboljšuje.

Naročila zdaj so, torej tudi perspektiva, kar posledično vpliva na boljše vzdušje med zaposlenimi,” so o aktualnih razmerah v družbi Iskra Avtoelektrika včeraj povedali v službi za stike z javnostmi. Razmere v družbi se namreč po lanskem letu, ki je bilo zaradi posledic gospodarske krize eno od najtežjih v zgodovini družbe, izboljšujejo.

Predvsem zaradi bistvenega zmanjšanja naročil je Iskra Avtoelektrika, ki 94 odstotkov prodaje realizira na razvitih in hitro rastočih tujih trgih, na ravni skupine pridelala 15,2 milijona, na ravni obvladujoče družbe pa 17,2 milijona evrov izgube. Lani je družba zamenjala tudi tri predsednike uprave. Od začetka krize v zadnjem kvartalu leta 2008 do konca lanskega leta pa je samo obvladujočo družbo skupaj z upokojenimi delavci zapustilo 700 zaposlenih.

Stavijo na zeleno
Iskra Avtoelektrika svojo prihodnost vidi na hitro rastočem trgu električnih in hibridnih vozil ter plovil,” je v pismu delničarjem, objavljenem v letnem poročilu za lani, zapisal predsednik uprave Edvin Sever. Poudaril je, da sta prestrukturiranje podjetja in prilagoditev na nižje ravni prodaje končana in da je pogled v prihodnost optimističen, saj je začelo število naročil od zadnjega četrtletja lani znova rasti. Zato se je 164 od skupno 245 delavcev, ki so jih na podlagi programa razreševanja presežnih delavcev lani odpustili, vrnilo na delo. Strateški načrt skupine, katere prodaja je lani znašala za 163 milijonov evrov, za leto 2013 predvideva za 246 milijonov evrov prodaje.

Bosch potrojil prodajo
Dobri obeti. Iskra Avtoelektrika, ki je med največjimi izvozniki v Sloveniji, je na ravni skupine lani imela za 37 odstotkov, v obvladujoči družbi pa za 52 odstotkov nižjo prodajo. Poleg postopnega povečevanja naročil jih je januarja razveselil velik posel za družbo Robert Bosch, ki bo skoraj potrojil prodajo odvisne družbe v Bovcu in ki prinaša 80 novih delovnih mest, od tega 60 v proizvodnji in 20 za strokovnjake tehničnih ter ekonomskih smeri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.