Slovenija
6161 ogledov

Naročniki zaradi podražitev vložili tožbo zoper Telekom

Telekom Slovenije
1/2
Saša Despot
V imenu naročnikov je VZMD vložil tožbo zoper Telekom. Zaradi neutemeljenih podražitev zahtevajo povračilo 123 milijonov evrov odškodnine.

Kolektivno tožbo so vložili v zadnjih dneh prejšnjega leta. VZMD ocenjuje, da je bilo v zadnjih petih letih zaradi neutemeljenih podražitev oškodovanih najmanj 450 tisoč naročnikov v skupni vrednosti skoraj 123 milijonov evrov, kar je približno 270 evrov na naročnika.

Podobne tožbe bodo še januarja vložili zoper operaterje A1 Slovenija, Telemach in T-2, kjer VZMD ocenjuje, da je bilo oškodovanih še približno 800.000 naročnikov.

VZMD je oktobra operaterje pozval, naj spor rešijo izvensodno, a ti na poravnavo niso bili pripravljeni.

Zakaj bi podražitve lahko bile sporne

Sodišče bo moralo odločiti, ali je to, da so si operaterji v pogodbi pridržali pravico do enostranskega spreminjanja pogodbenih pogojev vključno s ceno brez jasno določenih razlogov in metodologije za spreminjanje cene, nepošten pogodbeni pogoj. Če bo presodilo, da je to nepošten pogodbeni pogoj, bodo naročniki upravičeni do odškodnin. Podrobneje smo o tem poročali sredi novembra.

Na VZMD se je po njihovih besedah obrnilo izjemno veliko število naročnikov telekomunikacijskih operaterjev, vsi zainteresirani pa se še lahko evidentirajo. Sodišče bo naprej "presojalo, ali je VZMD reprezentativen organ za zastopanje v kolektivnem postopku, zato je pomembno, da se posamezniki, ki so oškodovanci, pridružijo postopku z izpolnitvijo obrazca na spletni strani www.kolektivno-varstvo.si," je že takrat opozoril odvetnik Domen Peperko iz odvetniške pisarne Jereb, ki zastopa VZMD.

Ni nujno, da bo odškodnina pripadala vsem

Prav tako sodišče bo odločilo, ali bo morebitna sodba veljala za vse in bi bili do dosojene odškodnine upravičeni tudi naročniki, ki se ne bi vključili v postopek. "V primeru, da je veliko oškodovancev in škoda glede na posameznika nizka, ocenjujemo, da gre za največ sto do dvesto evrov na naročnika, bi sodišče moralo uporabiti postopek izključitve. To pomeni, da se morajo vsi, ki ne želijo biti vključeni, izrecno izključiti iz postopka, sicer se sodba avtomatsko nanaša tudi nanje. Druga možnost je sistem vključitve, kar pomeni, da se morajo vsi, ki želijo biti vključeni, izrecno pridružiti postopku," je še pojasnil Peperko.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.