Slovenija
83 ogledov

Narod sicer ploska, vendar jih polovica meni, da je to samo reklama za sindikate

1. maj Saša Despot
Prav je, da se 1. maj ohranja, je bilo slišati na Rožniku, kjer je potekala ena najbolj tradicionalnih in množičnih prireditev pri nas. Letos se je zbralo okoli šest tisoč ljudi, največ upokojencev.

Kot je dejala gospa Vera, upokojenka z Viča, na Rožnik prihajajo predvsem zaradi nostalgije za dobrimi starimi časi: "Lepo je. Pridemo vsako leto, ampak letos je sonce in je še lepše. Prihajam zaradi proslave, druženja. Sicer si je letos Zoki želel narediti malo reklame, saj veste, volitve ... Pa saj ni pomembno, važno je, da se imamo lepo", je dejala. 

"Vsako leto pridem sem gor iz Kosez. Lani je bilo slabo, ker je bil dež, letos je drugače. Sam tale Zoki bi lahko malo pocenil tele najemnine za stojnice. Drago je za delavski praznik - tile, ki prodajajo, pa tudi ne bodo delali zastonj. Čevapčiči in pivo deset evrov, to ni prav," je povedal Tone.

1. maj | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pa res bilo za stojnicami bolj malo ljudi, mize so prazne, ljudje so sedeli le ob kakšnem kozarcu piva: "Ljudje veliko manj jedo kot včasih, čeprav je mogoče malo boljše, kot na primer dve leti nazaj. Saj vidite, da so mize prazne, nekateri si prinesejo s seboj. Tisti, ki imajo denar, so tako in tako na dopustu, na morju. Še sreča, da so pocenili, vsaj pivo je cenejše kot lani, ko je stalo kar tri evre in pol, letos je evro manj. Čevapčiči so šest evrov, kar pa ni poceni." 

"Ste si jih privoščili?"

"Ne, bova raje jedla doma," je dejala Marija z Viča.

1. maj | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Sindikalnih govorov danes na Rožniku sicer ni bilo, čeprav so letos še bolj opozarjali na kršenje delavskih pravic, na slabši položaj delavcev.

"To je samo reklama za sindikate pa nič drugega. Saj sindikalisti imajo kar dobre plače, kajne? Narod sicer ploska, vendar je polovica od njih enakega mnenja kot jaz, da je to samo reklama za sindikate," je na vprašanje o pozivanju sindikatov k združitvi, saj da so delavci v vedno slabšem položaju, dejal gospod Tone iz Šiške.  

1. maj | Avtor: Saša Despot Saša Despot
1. maj | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

 

 

 

 

 

Darja z Zelene jame je dodala: "Verjeli ali ne, ko sem jaz v službo hodila, niti pomislila nisem, da ne bi imela pokojnine. Bili smo zadovoljni, lepo smo delali, to nam je bilo dano in nismo slabo živeli. Predvsem pa se nismo bali za službo. Drugačno vzdušje je danes, je pa res, da so bile drugačne potrebe," je dejala mlajša Ljubljančanka, ki meni, da sindikati potrebujejo temeljito prenovo: "Vse te parole o plačanih malicah in prevozu na delo so drugotnega pomena, veste. Delovna mesta se spreminjajo. Danes mladi ne razmišljajo za petdeset let naprej, ali bodo imeli penzijo, potrebujejo denar in delovno mesto in to je to."

Janković: Čas je, da okrepimo pomen dela

1. maj | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Čeprav so delavci danes v nezavidljivem položaju, morajo z združenimi močmi nadaljevati s prizadevanji za okrepitev pomena dela, pa je v tradicionalne nagovoru dejal ljubljanski župan Zoran Janković.

"Delu čast in oblast"

S tem sloganom se je navezal na nekdanji Mercator, v katerem je bil zaposlen in kjer so, kot je dejal, zaposleni verjeli v ta slogan: "Osvajali smo nove trge ter našim kmetom in industriji zagotavljali police. Danes je ta rdeča barva malo manj popularna. Ugotavljajo, kaj storiti, a prav velike perspektive ni," je dejal Janković.

Prišla bo nova ureditev

Sicer je ljubljanski župan dejal, da se kapitalizmu čas izteka, nova ureditev pa da bo delavcem dala svoj delež. Kot je izpostavil, je slovenski narod preživel tako komunizem kot samoupravni socializem in prešel v kapitalistični sistem, a tudi temu po njegovih besedah ne kaže dobro: "Tudi njemu se čas izteka in prepričan sem, da bosta prišla nov čas in ureditev, kjer bomo tudi mi imeli svoj delež," je dejal Jankovič.

Zavzel se je za zadružništvo in izrazil prepričanje, da bi bil Mercator danes slovenski ter bi osvajal nove trge in zagotavljal delo številnim družinam, če bi 2.000 družbenikom v preteklosti dopustili do 25-odstotno solastništvo.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 52
  • Miran Rižnar 21:26 02.maj 2017.

    Hotel sem replicirati Dušanu72, a tehnika očitno zgleno deluje...

  • Miran Rižnar 21:25 02.maj 2017.

    Kaj ti tudi vodiš čevapčič-štand...?

  • h3o 19:26 02.maj 2017.

    tale meso ni kupil f štacuni, ker se mu tone splača. To je kak mesar kjer lahko malo več zasluži.