Slovenija
44 ogledov

Nas bodo poleti požrli komarji?

Zivljenje 02.04.10, tigrasti komar, foto: shutterstock Žurnal24 main
"Možnosti so, da bomo priča veliki številčnosti žuželk ali bodo te dosegle vrhove v številčnosti prej kot običajno,“ je o možnih negativnih učinkih pretoplih zim povedala biologinja Katja Kalan.

"Imamo najtoplejši januar v zadnjih 20 letih, če ne še dlje," je pred nekaj dnevi povedala klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. Tudi decembra je bilo pri nas je nadpovprečno toplo. "Temperature so presegale povprečje tudi za deset stopinj Celzija ali več. Zagotovo so padali tudi kakšni rekordi," je izjavil meteorolog Andrej Pečenko.

Komarji še vedno aktivni

Zelena zima mnoge veseli, drugim pa povzroča sive lase. Slabe volje so na primer upravljavci manjših smučišč, ki so odvisni od snežnih padavin. Temperaturna nihanja pa lahko škodijo tudi trajnim rastlinskim nasadom.

Če se bo mila zima nadaljevala, bodo nanjo čez nekaj mesecev jezni tudi tisti, ki snega prav nič ne pogrešajo. Lahko se namreč zgodi, da bodo slabo spali ...

Nekateri se namreč še vedno borijo s komarji, ki bi morali v tem času mirovati. "Različne vrste komarjev prezimujejo različno (lahko na stopnji jajčec, ličink ali kot odrasli komarji). Odrasli komarji se pred nizkimi temperaturami zatečejo v razne prostore, kot so kleti in podstrešja, in tam mirujejo. Zaradi višjih temperatur zunaj pa so najverjetneje postali aktivni, zato je normalno, da jih v teh toplih dneh srečamo v stanovanjih,“ pravi biologinja Katja Kalan.

Večina odraslih žuželk ob nizkih temperaturah pogine, zimo preživijo le njihova jajčeca, ličinke ali bube. Iz teh se ob ugodnih okoljskih pogojih - na primer ob povišanju temperatur spomladi - razvijejo odrasli osebki. "Toplejši pogoji kot običajno lahko pomenijo večjo preživelost odraslih osebkov in s tem tudi večjo številčnost v naslednjem letu, seveda ob pogoju, da vmes ni ohladitev in da so tudi drugi pogoji, ki jih žuželke potrebujejo za preživetje, ustrezni,“ je še razložila Kalanova.

Temperature se tudi v naslednjih dneh ne bodo drastično spustile. Če se bo takšna zima nadaljevala, obstajajo "možnosti, da bomo priča veliki številčnosti žuželk ali bodo te dosegle vrhove v številčnosti prej kot običajno.“ "Vendar, v naslednjih mesecih še vedno lahko pričakujemo temperature, ki za žuželke ne bodo ugodne, ali pa bodo nastale težave z usklajevanjem življenjskega cikla žuželk in njihovega vira hrane,“ nas je pomirila Kalanova.

Komentarjev 6
  • mb 07:30 13.januar 2014.

    V Sibiriji, na Aljaski, Severu Kanade so kar konkretne zime s temeraturami nižjimi od -40 st C pa imajo vsako poletje polno komarjev in ostalih krvosesnih žuželk.Pri mrzlih zimah, lahko edino upamo, da tropske žuželke ne preživijo ( čeprav ...prikaži večav jih nekaj vedno preživi v kakšnih kleteh, hlevih itd )

  • Darko 21:35 12.januar 2014.

    in novinarji s svojimi butastimi članki. To počne konstatno kot ena zablojena teleta v službi nekaterih, ki so v ozadju in propagirajo nek socializem, torej laži in prevare.

  • Trovlak 17:05 12.januar 2014.

    Lani so bili v modi komarji odeti v tigraste vzorce. Kakšna bo letošnja moda med komarji?