Slovenija
59 ogledov

Nas čaka arktična zima?

Žled v Sinji Gorici Bralec Anže Zadravec
"Zavajanje," glede napovedi britanskih vremenoslovcev, da nas bo sredi novembra ujela najhujša zima v zadnjih stotih letih, pravi slovenski vremenoslovec.

Britanski meteorologi napovedujejo najhujšo zimo v zadnjih stotih letih. Obilne snežne padavine naj bi se začele že sredi novembra in življenje v Evropi oteževale celo zimo. Arktična zima naj  bi Evropo v ledenem oklepu držala pet mesecev, temperature v januarju pa naj bi padle na minus 27 stopinj celzija. Pisanje britanskih medijev povzemajo tako srbski, kot hrvaški in tudi nekateri slovenski mediji.

"Gre za zavajanje ljudi in pridobivanje medijske pozornosti," v smehu pravi Janez Markošek, dežurni prognostik na agenciji za okolje. "Lansko jesen so najhujšo zimo v zadnjih stotih letih napovedovali nemški, očitno kvazi znanstveniki. In kaj se je izkazalo?" pravi Markošek. "Dolgoročne napovedi so zelo nezanesljive, če imajo ti vremenoslovci veliko srečo, imajo okoli dva odstotka možnosti, da se njihove napovedi uresničijo," dodaja vremenoslovec.

"Kot zaenkrat kaže, bo letošnja zima na območju Alp nekoliko toplejša od povprečja, glede padavin pa ni videti nobenih odklonov," pravi Markošek in še enkrat dodaja, da so sezonske napovedi zelo nezanesljive. "V prvih dveh tednih novembra snega gotovo ne bo, glede druge polovice pa je še vse odprto."

Prihodnji teden toplo, vetrovno in deževno

Sicer pa v prihodnjem tednu pričakujejo otoplitev, topla bodo predvsem jutra od torka dalje, ko bodo temperature okoli deset stopinj celzija. Čez dan se bodo temperature gibale okoli 15 stopinj celzija, v drzugi polovici tedna bo predvsem na zahodu dež.

 

Komentarjev 5
  • Rio 10:01 03.november 2014.

    Pa še on se je zanašal na revmo!

  • zdrej 09:56 03.november 2014.

    Potem pa še razloži tole: 1. Pred okrog 50 leti je bil na istem področju žledolom. A so imeli takrat tudi že geoinženiring? 2. V šoli se učimo o nekih lednih dobah par tisoč/miljonov let nazaj. A je ...prikaži veče za to kriv geoinženiring?3. Napaka na sistemu upravljanja vodnega toka / zapornici je povzročila poplave na Dravi. To po mora biti geoinženiring. (Takrat namreč vsota vseh pritokov Drave ni znašala polovico tega pretoka)4. Pravijo da ima sonce 11 letni ciklus. Če že pogledaš spremembe (poletje /zima), ki jih delajo razmeroma male spremembe oddaljenosti in kota sevanja sonca. Kako vpliva potem povečana aktvinost sonca in drugi pojavi na zemlji na naše vreme? Po drugi strani pa maš zadnja leta v Ameriki (ZDA/kanada) Močne zime, o kakšnih so govorili naši predniki oz. smo jih deloma določeni doživeli. A j geoinženiring sposoben premakniti rotacijo zemlje za par stopinj? In s katero tehnologijo?

  • Avatar praufo
    praufo 16:58 02.november 2014.

    S pomočjo geoinženiringa je vse možno, imeli smo žledolom neznanskih razsežnosti, pri nenavadnih temperaturnih okoliščinah, poplave, ki se zgodijo čez noč, da ne govorimo o preteklih "norih" letih neznosne vročine in suše. Vse je možno, počakajmo pa da vidimo. Za ...prikaži več vsak slučaj pa pripravit zalogo goriva za ogrevanje.