Slovenija
43 ogledov

Nas čaka najbolj črno leto?

Joseph Stiglitz Žurnal24 main
"Najboljša stvar, povezana z letom 2011, je, da bo to po vsej verjetnosti boljše od leta 2012," je dejal ekonomist in Nobelov nagrajenec Joseph Stiglitz. Prihodnje leto naj bi bilo tako zadnje leto evra in začetek največje ekonomske krize.

Stiglitz je tako zelo kritičen do evropskih voditeljev, ki po njegovem mnenju kljub številnim besedam in obljubam ne naredijo dovolj, da bi rešili evro in spodbudili gospodarsko rast. "Nič niso naredili, da bi spodbudili rast, ampak so se zapletli v spiralo, ki vodi v propad," pravi ameriški ekonomist.

Da se evro še "drži nad vodo", gre po ekonomistovem mnenju zahvala Evropski centralni banki, ki "učinkovito financira zadolžene države".

Ekonomist je črnogled tudi kar se tiče ameriškega gospodarstva. "Ameriško gospodarstvo je pred krizo umetno pri življenju ohranjal nepremičninski balon, ki je spodbujal potrošnjo. V tem trenutku ni vrnitve v leto 2007," pravi ekonomist, ki je precej kritičen tudi do ameriških politikov. "Zanimivo je, da se niti demokrati niti republikanci nočejo soočiti z dejstvom, da sama sanacija bančnega sistema ni dovolj za ozdravitev naše ekonomije."

"Upam, da se motim in da se bo prihodnje leto pokazalo, da je bil pesimizem pretiran. Realni faktorji predvidevajo, da bi to lahko bilo zadnje leto evra – simbola 50-letnega procesa evropske integracije. V tem primeru leto 2012 ne bo leto konca krize, ampak začetek nove in še bolj strašne faze največje gospodarske katastrofe, ki jo je videl svet," zaključuje Stiglitz v analizi za Gulf Times.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.