Slovenija
11978 ogledov

Nas jutri čaka kolaps na meji? Minister Hojs: "Ne boste se švercali"!

Aleš Hojs Saša Despot
Po besedah ministra je policija pripravljena tako na južni kot vzhodni meji.

Policisti ugotavljajo, da je namejnih prehodih promet tako pri vstopu kot pri izstopu iz države ta teden veliko manjši kot na primerljiv konec tedna avgusta lani. Čakalne dobe pri vstopu v državo sicer pričakujejo v ponedeljek, kjer je tako pričakovati pravi kaos.

Očitno bodo mnogi slovenski državljani čakali do zadnjega, čeprav policija od uvedbe strožjega ukrepa na meji opozarja, naj se pravočasno vračajo domov. Policisti namreč nimajo diskrecijske pravice za odločitev glede postopkov za izdajo karantenske odločbe, ko so za to podani pogoji, zato bodo določbe izvrševali dosledno.

Slovencem na Hrvaškem se očitno ne mudi domov, na mejnih prehodih s Hrvaško v nasprotju s pričakovanjih po napovedi obvezne karantene, ki bo za slovenske državljane po povratku s Hrvaške veljala od ponedeljka opolnoči, tudi trenutno ni gneče.

Kot so danes zapisali na koprski policijski upravi, je bila med potniki, ki so v soboto vstopali v državo na mejnem prehodu Jelšane, skoraj polovica Slovencev, na mejnem prehodu Dragonja pa so Slovenci predstavljali le približno 20-odstotni delež potnikov.  

Tudi z mariborske policijske uprave so zvečer sporočili, da promet na mejni prehodih na njihovem območju poteka brez daljših čakalnih dob. "Na našem največjem mejnem prehodu Gruškovje potniki na vstopu čakajo do 30 minut. Med potniki tudi danes prevladujejo tuji državljani. Iz včeraj na danes je MMP Gruškovje prečkalo 12.000 vozil (vstop in izstop), kar je obićajno za poletno sezono," so dodali. 
Hrvaška, Covid-19, Dalmacija Hrvaška Svet Virus uhaja izpod nadzora, tudi danes ogromno okužb. Jutri novi ukrepi tem. 

Ob tem se na družbenih omrežjih pojavljajo informacije, da se namerajo Slovenci - na Hrvaškem naj bi jih bilo po podatkih tamkajšnjih turističnih delavcev še okoli 70 tisoč - v domovino vračati preko Madžarske, poroča TV Slovenija. 

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za Dnevnik Televizija Slovenija poudaril, da no policija pripravljena jutri, z odprtjem več vstopnih mest na mejnih prehodih, kot v torek, ko bo odlok že veljal. "Naj povem, da policija ni pripravljena samo na naši južni meji, temveč tudi na vzhodni. Namigi, da bi lahko se lahko kdo švercal preko Madžarske, se ne bodo uresničili," je bil jasen minister. 

Po ministrovih besedah mora vsak državljan, ki prihaja iz Madžarske, na meji pokazati papirje. "Vsak državljan mora dokazati, od kod prihaja. Če bo prišel z Madžarske, bo pokazal papir. Če bo to račun, na primer za turistično takso, iz katere je razvidno, da prihaja iz Hrvaške, sledi karantena," je bil jasen Hojs. 

Na vprašanje, kako preprečiti kolone, ki so bile na Karavankah, je minister dejal, da jih je odločitev o strožjem režimu Avstrijcev presenetila. Po njegovem so se tudi zaradi dogovarjanja s Slovenijo ti zastoji danes " drastično" zmanjšali. 

Ujeti in lačni Svet Hrvati protestirali: Ukrepajte že vendarle na Karavankah!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 33
  • Avatar praufo
    praufo 13:59 24.avgust 2020.

    živimo v časih ki so taki kot so ... gospoda ne zagovarjam, ampak v vsakem primeru bi imeli takega ali drugačnega hojsa ... ki se ni bi pisal hojs, ampak janez novak ... pa sej je po celem svetu to ...prikaži več sranje ... situacijo se je pač spremenila, izmuli so ta virus in povsod so neki kur*evi ukrepi ... nimaš kaj

  • gogalab 08:04 24.avgust 2020.

    Karantena je plačana 80%, če ste na hrvaško vstopili pred umestitvijo le te na rdeči seznam, se pravi pred petkom.

  • sam1 07:14 24.avgust 2020.

    Ta praksa se uporablja s strani delavcev iz bivše Juge,ki so zaposleni v EU že od začetka ukrepov in je Hojs in njegovi ne bodo nikakor omejili-v Orbanostanu boš za nekaj evrov dobil račun, ki bo dokazoval,da si preživljal dopust ...prikaži več v Orbanostanu in Hojsova teorija o nešvercu bo izpuhtela kot milni balonček.....