Slovenija
12 ogledov

"Naš val bo šel do Ljubljane, Koroške, Štajerske"

primorska vstaja
1/13
Anže Petkovšek
Na protestnem shodu civilne fronte Vstala Primorska - vstala Slovenija v podporo delavcem Luke Koper se je pred upravno stavbo Luke zbralo okoli 2000 luških delavcev, študentov, predstavnikov sindikatov in drugih gibanj.

Kot je razpoloženje množice ujel predstavnik civilne fronte Vstala Primorska Davorin Petaros, so vlado ujeli na laži.

primorska vstaja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Petaros je med drugim navedel Kajuhove verze, da "edino hlapci cvilijo ponižno kakor psi in lajajo, da nas je malo, da bi v uporu vse pobralo."

Sporočilo Cerarju

Zdaj pa cvili premier Miro Cerar, je nadaljeval: "Cvili in ustrahuje vodstvo Luke Koper, brani svojega podložnega ministra, nas pa še naprej žali, in to iz Pariza."

Kot je dodal Petaros, je peščica simbol delavstva, ki privilegirancem v vladi predstavlja pomembne volivce, čigar glas kupujejo z lažmi. "Ta peščica vas je ujela na laži in zavajanju ... Ujeli smo vas na dejstvu, da vam je za Luko Koper, Slovenijo in njene državljane prav malo mar," je nadaljeval.

primorska vstaja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Kot je še napovedal, so v Kopru dvignili val, ki pa se ne bo ustavil na luških valobranih: "Naš val bo segel do Ljubljane, Koroške, Štajerske."

Razkritje vladnega dokumenta

Predsednik sveta delavcev v Luki Mirko Slosar pa je spomnil na dogajanje v zadnjih dneh in razkritje vladnega dokumenta, ki dokazuje sume delavcev. "Preko sobote, nedelje, ponedeljka in še danes smo dosegli, da jim je ta dokument lahko zgolj v sramoto," je ocenil.

Ob tem je pozdravil pred dobro uro dosežen sporazum z upravo o prekinitvi blokade pristanišča od 22. ure dalje. Z njim so prehiteli oz. prekrižali načrte, "da bi vrnili Jazbeca in točke na izredno skupščino". S tem je Slosar verjetno namignil na možnost, da bi vlada oz. Slovenski državni holding ob nadaljevanju blokade sklicala izredno skupščino ter razrešila tako nadzorni svet kot upravo Luke.

primorska vstaja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Protest z glasbenim programom

Sicer pa se sam protest, ki so ga prišle podpret različne skupine ne le z Obale, ampak iz cele Primorske in Slovenije, poteka mirno. V glasbenem programu so med drugim nastopili Rudi Bučar, Peter Lovšin, Kombinatke in Zmelkoow.

Že pred popoldanskim protestom so danes prišli izrazi podpore luškim delavcem z najrazličnejših koncev, od mednarodnega sindikata pristaniških delavcev do Zveze združenj borcev za vrednote NOB.

dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 27
  • mph 18:11 06.julij 2016.

    Ampak ni pa ga bolj zločinskega simbola od tega: $.

  • mph 16:50 06.julij 2016.

    A bi slučajno rad rekel, da so bili na oblasti rdeči? Morda LDS? Ne me hecat, Drnovšek s svojo LDS je privlekel neoliberalizem v Slo, SD je imela precej poštenih "rdečih", dokler ni ta klovn od Pahorja pokazal takoj po ...prikaži več izvolitvi, kdo v resnici je, kljukec patološko odvisen od lika in dela kaplarja, ki mu je hotel za vsako ceno ugajat. Zrušil je vse, kar se je leta sicer trudil zgradit.Edina res leva stranka (od časov nove države) je ZL. Ki pa ni bila na oblasti. In čeprav jih povsem podpiram v skoraj vsem, jih pa ne pri tej njihovi slepoti podpiranja vdora muslimaskih hord v EU. In mi je to absolutno edini pomislek pri volitvah. In napaka je bila, da so si anarhiste dovolili sprejet v svoje vrste, čeprav kot neke vrste neodvisni blok.

  • macola 15:13 06.julij 2016.

    Zamenjat? S kom???? Si pogledal te "protestnike" v Luki? Njim v podporo, ki živijo še v nekem propadlem socializmu???? Dej no....zbud se! Ni problem v sistemu, problem je v pokvarjenih ljudeh!!!