Slovenija
17 ogledov

Naša kri zaradi okvare v Amsterdam

Oblasti zatrjujejo, da je vprašanje nujno potrebno zaradi ustreznosti dane krvi. Žurnal24 main
Od četrtka na Zavodu RS za transfuzijsko medicino zaradi okvare strojev ne morejo testirati krvi. Kri tako za zdaj vozijo v Amsterdam.

"Prišlo je do okvare enega stroja in nato tudi rezervnega stroja za presejalno testiranje," nam je pojasnil vodja oddelka za oskrbo s krvjo dr. Dragoslav Domanović. Prejšnji teden je namreč na Zavodu RS za transfuzijsko medicino prišlo do izpada presejalnega testiranja krvi z metodo neposrednega določanja delcev dedne snovi virusov, zato zdaj kri pošiljajo v tujino.

Transfuzijska služba Slovenije zagotavlja 24-urno preskrbo bolnikov s komponentami krvi, ki so pripravljene iz 95 tisoč zbranih enot polne krvi letno. Vsako enoto krvi predelajo in testirajo na označevalce okužb, ki se prenašajo s krvjo. Poleg serološkega testiranja izvajajo tudi presejalno testiranje z metodo neposrednega določanja delcev dedne snovi virusov.

 Na letalo in v Amsterdam
"Preden bomo stroje znova zagnali, jih je potrebno kompletno dekontaminirati. Ta postopek traja več dni, saj je treba dvakrat vse očistiti. Da ne bi bila ogrožena oskrba bolnikov s krvjo, smo kri z letalom poslali na testiranja v Amsterdam in to bomo delali, dokler ne bo vse urejeno," pojasnjuje transfuziolog.

Za bolnike poskrbljeno
Zaradi hitre reakcije zavoda je vsa kri pravočasno testirana in predelana, zagotavlja: "Oskrba bolnikov s krvjo ni ogrožena. Ravno zaradi bolnikov smo poslali vzorce v tujino, da bi se zagotovo izognili kakšnim pomanjkanjem."

Bo dobavitelj plačal za nastalo škodo?
Pošiljanje krvi z letalom v tujino seveda predstavlja nepričakovan (in ne ravno majhen) stroškovni zalogaj. "Z dobaviteljem strojev se zato pogajamo, da bodo to škodo nadomestili," pravi Domanovič in dodaja, da bodo že jutri poskusili s testiranjem in če bo vse potekalo po načrtu, bodo v četrtek stroji že delali s polno paro.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.