Slovenija
7 ogledov

Naše podjetništvo tik za hrvaškim

rast_gospodarstvo_040408_istock Žurnal24 main
Zgodnja podjetniška aktivnost Slovencev je v primerjavi z drugimi državami nizka.

Zaradi recesije je na splošno upadel delež tistih, ki si upajo v takih okoliščinah ustanoviti podjetje. Po podatkih raziskave Global Entrepreneurship Monitor pa je zgodnja podjetniška aktivnost v Sloveniji še nižja kot drugod. V raziskavi je bilo zajetih 54 držav, Slovenija pa se je uvrstila na 39. mesto (tik za Hrvaško).

Zgodnja podjetniška aktivnost je lani pri nas obsegala 5,4 odstotka prebivalstva v starosti od 18 do 64 let oziroma odstotek manj kot leto prej. Največji upad je opaziti pri tistih, ki so del podjetništva manj kot tri mesece. Bolj razveseljiv je podatek, da je lani poslovanje opustil le majhen delež opazovanih.

Prvo mesto na lestvici je sicer pripadlo Islandiji, kjer se kar 11,4 odstotka mladih odloči za podjetništvo. Sledijo Latvijci in Madžari, na repu lestvice pa so Danci in Belgijci. V raziskavo o zgodnji podjetniški aktivnosti so zajeli posameznike, ki so del nastajajočih podjetij ali direktorji podjetij, mlajših od 3,5 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.