Slovenija
36 ogledov

Naše poslance drži pokonci kava

državni zbor poslanci Eva Irgl Martina Čuk/Državni zbor
Koliko pijače steče na leto po grlih slovenskih poslancev, zaposlenih v DZ in obiskovalcev?

Na Hrvaškem je precej razburjenja zadnje dni povzročila vest, koliko alkohola popijejo tamkajšnji predstavniki ljudstva, ko so v službi v saboru. Tako so med drugim vsako leto zadnjega mandata popili za okoli 40 litrov žganih pijač (daleč najbolj priljubljeni viljamovka, pelinkovec in žganje), medtem ko so za budnost poskrbijo z okoli 260 kilogrami kave na leto. Te sicer na raznih sejah odborov in drugih sestankih že nekaj časa ne strežejo več zastonj, zelo je hrvaške poslance prizadel tudi zakon o omejevanju kajenja, zaradi česa je saborski bar velikokrat prazen, so poročali tamkajšnji mediji.

Kaj pa v Sloveniji?

Žganih pijač slovenski poslanci v državnem zboru ne bodo dobili, saj jih že od leta 1992 ne točijo več. Mogoče si je privoščiti le pivo ali vino, pa še to le ob obroku, medtem ko "za šankom" lahko gostje (poslanci, zaposleni, novinarji in drugi obiskovalci) naročijo le brezalkoholne pijače. 

Kot so za zurnal24.si pojasnili v službi za odnose z javnostmi slovenskega parlamenta, je poraba alkohola posledično razmeroma nizka, saj na dan v povprečju porabijo le za eno buteljko (0,7 l) vina in 9 steklenic piva, ki jih postrežejo na željo gostov v restavraciji. Tam sicer v povprečju na dan nahranijo 300 ljudi.

Cockta bolj zaželena od coca cole

Podatkov za leto 2014 še niso zbrali, a ker naj se ne bi veliko razlikovali od številk za leto 2013, je jasno, da so daleč najbolj priljubljena pijača v DZ kava in njeni derivati (z mlekom, smetano ...), ki so jo postregli v okoli 55.000 skodelicah oziroma so jo preračunano porabili okoli 440 kilogramov (normativ 8 gramov po skodelici).

Med sokovi poslanci in drugi gostje v baru najbolj prisegajo na pomarančni in jabolčni sok, zanimivo je cockta v dvoboju gaziranih prehitela coca colo (1.974 proti 1.783). Ob obroku je največkrat izbrano vino cabernet souvignon, daleč zadaj sledita renski rizling in sivi pinot. 

Ob različnih uspehih seveda ne manjka šampanjca. Leta 2013 (med drugim je bila takrat podpisana koalicijska pogodba strank, na čelo katerih je stopila premierka Alenka Bratušek), so s pokom odprli kar 156 steklenic.

Komentarjev 8
  • Žurnalček 18:30 24.januar 2015.

    Tole na sliki prej sovraštvo , kot kafe !

  • kontrahan 14:30 24.januar 2015.

    Po moje preveč spijejo, zato pa so zakoni taki kot so. Butalski.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:01 24.januar 2015.

    glede na tako polovičarske cene bi lahko imel še tako polovičarske plače. bi se dobr ujel.