Slovenija
26 ogledov

“Nasedla je podmornica!”

Klic v sili 112 Suzana Kos
Klic v sili. Na številki 112 že 15 let sprejemajo klice, tudi zlonamerne.

Zlonamernih oziroma lažnih klicev je na srečo malo, manj kot odstotek, več kot običajno pa jih zagotovo prejmemo ob polni luni. Dobili smo na primer že tudi klic odraslega, ki je zvenel sicer povsem resno in nam prijavil, da je pri Savudriji nasedla jedrska podmornica,” razkriva vodja izpostave za zaščito in reševanje v Kopru Zvezdan 
Božič.

In kaj je storil operater, sprožil akcijo? “Poklical me je domov in pogovorila sva se, ali ta klic vzeti resno ali ne. Imeli pa smo tudi primer, ko nas je več mesecev klicarila oseba, ki je, ko se je oglasil naš operater, potegnila vodo v WC-kotličku, rekla pa nikoli nič. Morda se vam zdi to smešno, toda mi vsak klic jemljemo resno; na drugi strani telefona bi lahko bil kdo, ki se je v stiski in trenutku slabosti znašel ravno na stranišču. Človeka, ki nas je klicaril, smo ob pomoči policije izsledili,” dodaja Božič.

V Italiji karabinjerji

Lani so našteli več kot 701 tisoč klicev na številko 112, predlani jih je bilo zaradi poplav več kot 792 tisoč. Številko 112 za klic v sili sicer v Sloveniji uporabljamo 15 let, prva pa jo je nekaj mesecev pred nami uvedla Švedska. V Italiji se na to številko oglasijo karabinjerji. Operater v Sloveniji se na klic odzove v povprečju v treh sekundah, ljudje pa največkrat pokličejo zaradi nujne medicinske pomoči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.