Slovenija
30 ogledov

Naši dražijo, sosedi ne

V obalnih marinah letos pričakujejo rahlo povečanje števila gostov. (Foto: Žurna Žurnal24 main
Marine. V obalnih komercialnih marinah pred letošnjo sezono optimistični.

"Mislim, da je najhuje za marine mimo in da gredo trendi na bolje," nam je povedal Marjan Matevljič, kapitan portoroške marine. Zapolnjenost njihove marine s stalnimi privezi je bila v lanski sezoni na enaki ravni kot predlani, trenutno pa so skoraj v celoti zapolnjeni. Največ lastnikov je Slovencev (56 odstotkov), med tujci pa je največ Nemcev, nato Avstrijcev in Italijanov. Tudi pri tranzitnem prometu, kjer so v večini gosti Italijani (44 odstotkov), so imeli lani enako število prihodov kot predlani.

          1.500
privezov v morju je v treh slovenskih marinah.

Trend rahlo navzgor
Podobno je v marini v Izoli, kjer imajo okoli 64 odstotkov stalnih slovenskih gostov. Kot je pojasnil Matjaž Francé, vodja izolske marine, je bila lanska sezona pri njih glede na splošno slabe razmere v navtični industriji zadovoljiva. "Za letošnje leto bi lahko trend označili kot rahlo navzgor," je dodal.

Sosedi in v Izoli niso dražili
Sicer so cene letnih privezov v morju v komercialnih marinah na Obali povišali v Kopru in Portorožu, v Izoli pa so večinoma ostale na ravni lanske sezone. Francé razlaga, da je njihov cilj biti konkurenčen v severnem Jadranu tudi s cenami. Cene privezov namreč niso povišali niti v nekaterih marinah v sosednjih državah. V ACI marini v Umagu in Pulju, kjer je tretjina njihovih gostov s stalnimi privezi Slovencev, cen niso dvigovali zaradi splošne recesije in želje po ohranitvi gostov.

V Miljah več Slovencev
Za desetmetrski čoln je treba recimo v Pulju za celoletni privez plačati 2.520 evrov. Prav tako cen niso že nekaj let spreminjali v miljski marini San Rocco, kjer je treba za celoletni privez za desetmetrski čoln plačati 3.250 evrov. Kot so nam povedali, se je v zadnjih dveh letih skokovito povečalo število slovenskih gostov (trenutno jih je sicer le okoli tri odstotke).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.