Slovenija
12645 ogledov

Naši vremenarji pojasnili, zakaj tako napovejo

Vreme Arso
Naši vremenoslovci razložili razliko, ki pri napovedih bega ljudi.

Ploha ali nevihta? "V javnosti sta ta dva izraza pogosto napačno razumljena," so zapisali pri agenciji za okolje. 

"Plohe prepoznamo po nenadnem začetku in koncu, hitri spremembi jakosti padavin, hitri zamenjavi gostih, temnih oblakov s svetlejšimi in včasih tudi kratkotrajni razjasnitvi."

Vremenoslovci so pojasnili še eno bistveno razliko z nevihtami: "Za nevihto je značilen pojav strele, ki ga pogosto spremljajo tudi padavine in veter."

Neurje Nevšečnosti Slovenija Na kaj morate paziti med neurjem

Kot pravijo vremenarji, so modelske napovedi krajevnih padavin, še posebej pa neviht, tudi danes manj zanesljive. "Že manjša sprememba stanja ozračja (temperatura, vlaga, veter) lahko vpliva na razvoj kopaste oblačnosti in s tem tudi padavin. Za boljšo napoved neviht bi potrebovali tudi natančnejše vedenje o dogajanju znotraj nevihtnega oblaka in v njegovi širši okolici (boljši opis z enačbami), boljše meritve in večjo časovno in prostorsko ločljivost modelov. Modeli so sicer vedno boljši pri tem. Tudi naš ALADIN/SI je že zmožen ustvariti predvsem večje nevihtne sisteme, le čas in kraj nastanka ni vedno natančno napovedan."

Kakšna je razlika, če je ob ikonici narisana le strela, ali pa tudi kaplja? "Strela na vremenski ikoni pomeni, da je ozračje potencialno nestabilno in se nevihta lahko sproži. Če je ob tem prisotna tudi kapljica, je običajno nevihta bolj verjetna. V teh dneh je ikona s strelo zelo pogosta. Ozračje je potencialno nestabilno, kar pa še ne pomeni, da bo prišlo do nastanka neviht. Potrebujemo še dodaten prožilec, ki je lahko pregrevanje ozračja pri tleh ali pa bližina vremenske fronte."

Vreme: Arso znova prižgal alarm, to nas čaka ta konec tedna - Suša Dolgoročna napoved Slovenija Accuweather napoveduje: Pripravite se na sušo in uničujoča neurja

Saj res, kakšno bo pa kaj vreme?

V hribovitem delu države lahko popoldan nastane kakšna nevihta, nedelja pa bo sončna. Temperature bodo vse do 29 stopinj Celzija, v hribovitem svetu bodo možne nevihte. V ponedeljek in torek bo še naprej sončno in toplo z možnostjo popoldanskih neviht.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • franke 14:09 26.maj 2018.

    TI VREMENARJI SO NAJVEČJI BUTCI. STARI PEJTE ŽE ENKRAT V PENZION IN PUSTITE DA MLADI DELAJO.