Svet
15 ogledov

Premirje v času pogovorov

Protesti v Ukrajini
1/10
Reuters
Do večera na ulicah Kijeva velja premirje, so sporočili opozicijski voditelji, ki imajo danes nov krog pogovorov z ukrajinskim predsednikom.

Vitalij Kličko je dejal, da bo premirje veljajo do večernih ur. Opozicijski voditelji se bodo namreč spet usedli za pogajalsko mizo z vladno stranjo.

Nasilje na ulicah

Posebne protiizgredniške enote ukrajinske policije, imenovane berkut, vztrajajo pri zapori ulice Gruševski v središču Kijeva, ki je v minulih dneh postala žarišče nasilja. Na drugi strani barikad jim stoji nasproti na stotine protestnikov.

Ponoči in zjutraj je prihajalo do sporadičnih spopadov – protestniki mečejo kamenje, policija jim odgovarja s šok granatami –, ki pa niso nič v primerjavi z nasiljem v sredo, še piše AFP. Kot dodaja, so protestniki ponoči dodatno utrdili svoje položaje v središču mesta, med drugim z vrečami, napolnjenimi s snegom.

Podatki o žrtvah se razlikujejo

Protestniki po poročanju nemške tiskovne agencije dpa trdijo, da je bilo v nasilju v sredo ubitih kar sedem ljudi – pet naj bi jih padlo pod streli varnostnih sil, še dva pa sta umrla drugače. Oblasti so doslej potrdile le dve smrtni žrtvi; obe sta bili ustreljeni.

Vodja opozicije Vitalij Kličko je v sredo zvečer napovedal, da bodo protestniki danes prešli v ofenzivo, če ukrajinski predsednik Viktor Janukovič ne bo popustil.

Drugi opozicijski voditelj Arsenij Jacenjuk, ki je blizu zaprti bivši premierki Juliji Timošenko, pa je dal v sredo zvečer pred zbranimi protestniki v središču Kijeva oblastem 24 ur časa, da preprečijo "prelivanje krvi".

Želijo razveljavitev zakonodaje

Opozicija, ki želi doseči predčasne volitve in razveljavitev 16. januarja sprejete sporne zakonodaje, uperjene proti protestnemu gibanju, ki je podžgala zadnje nasilne proteste, sicer pravi, da Janukovič doslej ni pokazal nobene pripravljenosti na izpolnitev zahtev opozicije.

Da bi proti oblastem nastopila čim enotneje, je opozicija po poročanju dpa oblikovala alternativni parlament, ki ga je poimenovala ljudska rada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.