Slovenija
148 ogledov

Nasilje želijo iz šol pregnati z novim zakonom

Medvrstniško nasilje Profimedias
V šolsko zakonodajo se vnaša eksplicitna prepoved vsakršne oblike nasilja v šolah ter prepoved vstopa v vzgojno-izobraževalni sistem osebam, zoper katere je uveden kazenski postopek zoper spolno nedotakljivost.

Vlada danes obravnava novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki določa eksplicitno prepoved vsakršne oblike nasilja v šolah ter prepoved vstopa v vzgojno-izobraževalni sistem osebam, zoper katere je uveden kazenski postopek zoper spolno nedotakljivost. 

PREBERITE: 

V lanskem letu je inšpektorat za šolstvo prejel 48 prijav zoper zavode, ki se nanašajo na domnevno nasilje, od katerih se jih devet nanaša na domnevno nasilje strokovnih delavcev nad učenci. 

V letu 2014 upravičenih 38 prijav

Koliko jih je bilo utemeljenih, na ministrstvu za izobraževanje, šolstvo in šport, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič, še preverjamo. V letu 2014 se je večina od 86 prijav, ki so se nanašale tako na medvrstniško nasilje kot na nasilje zaposlenih v zavodih nad učenci, izkazala za neutemeljene. Za upravičene se je izkazalo 38 prijav. 

Eden bolj znanih in skrajnih primerov trpinčenja otrok v Sloveniji je primer mariborske vzgojiteljice, ki je trpinčila dveletni varovanki in bo zaradi tega morala tudi v zapor. 

Medvrstniško nasilje odneslo ravnatelja

Med medvrstniškim nasiljem je medijsko odmeval primer in OŠ Deskle, kjer sta dva učenca psihično in fizično napadla dečka iz Bosne. Dečka so po dogodku prešolali, svet zavoda pa je po pregledu šolske inšpekcije, ki je ugotovila več kršitev šolske zakonodaje ter neustrezno obravnavo medvrstniškega nasilja, razrešil tudi ravnatelja Vojka Simčiča.

Tudi nasilje nad učitelji

O nasilju s strani staršev pa poročajo tudi učitelji in učiteljice. "Starši izsiljujejo ocene, ne verjamejo učiteljem, grozijo s prijavo na ministrstvo," je eden od zapisov ankete Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture med učitelji. "Pedagoginja je poklicala policijo, ker je fant prodajal pornografske revije mlajšim učencem. Starši so se pogovarjali na šoli z otrokom, s policistom, s pedagoginjo. Dogovorili so se, da policija ne da v nobeno evidenco teh podatkov. Toda seznanili so socialno službo, ki je starše in otroka poklicala na razgovor. Zato so starši prišli v šolo in kričali na ves glas na pedagoginjo in jo zelo zmerjali."

Novela sicer določa tudi organizacijo javne mreže za izobraževanje odraslih in racionalnizacijo dela vzgojno-izobraževalnih zavodov. Vzpostavlja se tudi centralna evidenca zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
  • Vesna Dolšak 00:16 22.april 2016.

    Tako je.

  • jakec1575 16:45 20.april 2016.

    Da ne bomo vedno samo po učiteljih. Učitelj je predvsem sam odgovoren za svojo avtoriteto pred mulci in starši. njegovo komuniciranje in vescine mu bodo vedno diktirale odnose. Dejstvo pa je, da čevpeljujemo zero policy za nasilje, da to velja ...prikaži več čisto za vse. Tudi za starše. Otroci se morajo v zivljenju nauciti da so za uspeh potrebne ovire v zivljenju. Premagovanje ovir je osnovna naloga šole.Vcasih je ta ovira tudita zaheban profesor. Vsak ima kaksnega. In vcasih so to starsi razumeli, danes so pa vsi neke mevze in medvedji brlogi za svoje razvajene otroke. Kot 14letnik sem videl, kako se je hotel 14letni narkoman tepsti z uciteljico in ga je prizemljil profesor s krosejem. Mali se je streznil, sel v komuno in je danes uspesen clovek. Ekstremen primer. Amapak zivljenje niso samo paragrafi. Za slabe ucitelje pa obstaja nadzor šole, ravnatelja in starsevskega sveta.

  • Avatar Leon
    Leon 16:38 20.april 2016.

    V veliki meri gre za malomeščansko prevzetnost staršev ! To je tipično za novodobno skupino japijev in kvazi podjetnikov ,ki živijo na leasing. Kot profesor pa bi zahteval obvezno zaposlitev pravnika na vsaki izobraževalni ustanovi .