Slovenija
18 ogledov

Nasilneži ne sodelujejo

V petkovi izdaji primorskega Žurnala pišemo: Nova Gorica. Ministrica Kresalova opozarjala na pomen prijave nasilja v družini.

Nova Gorica. “S pretepenimi in ustrahovanimi ženskami se najpogosteje ukvarjamo ob koncih tedna, ponoči in med prazniki,” je povedala Majda Pušnar, regijska koordinatorka za obravnavo nasilja v družini s Centra za socialno delo (CSD) Nova Gorica, ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami.

Pušnarjeva je poudarila, da gre največkrat za kombinacijo telesnega in duševnega nasilja, ter dodala, da kljub zakonu o preprečevanju nasilja v družini, ki CSD nalaga nudenje pomoči žrtvam in nasilnežem, ti niso pripravljeni sodelovati. Pušnarjeva zato meni, da bi bilo prav sprejeti takšno zakonodajo, ki bi nasilneže k udeležbi prisilila.

186 primerov družinskega nasilja so obravnavali novogoriški policisti v prvih desetih mesecih letos.

Ljudje se ozaveščajo, in to je bistveno za pot k ozdravitvi družbe s tega vidika. Ko smo pred dobrim letom začeli te akcije, je bilo veliko presenečenja in začudenja, danes pa že vsi vedo nekaj o tem in podpirajo to, kar delamo,” je včeraj povedala Katarina Kresal, ministrica za notranje zadeve, ki se je udeležila osrednjega dogodka na Bevkovem trgu.

Prepoved približevanja
Skupaj s predstavniki policije, novogoriškim županom in aktivistkami nevladnih organizacij je mimoidočim delila bele pentlje in promocijske letake ter tako opozarjala na pomen prijave nasilja v družini. Kot učinkovito orodje za preprečevanje nasilja je omenila tudi možnost prepovedi približevanja, ki je bila uvedena s spremembo zakonodaje.

Vse več socialnih stisk
Povedala je še, da socialni status in izobrazba na pojav nasilja ne vplivata veliko, da pa se v zadnjem času res pozna vpliv gospodarske krize in vse večjih socialnih stisk.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.