Slovenija
24 ogledov

Nasilneži v policiji

Prizorišče včerajšnje tragedije. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Primer z Zaloške: moški je bil zaposlen na mestu varnostnika v policiji. Že pred včerajšnjo tragedijo so ga obravnavali zaradi nasilja – znašal se je namreč tudi nad bivšo ženo. Primer ni osamljen.

Moški, ki je včeraj vrgel hčerko skozi okno, nato pa skočil še sam, je bil do leta 2008 zaposlen na delovnem mestu varnostnika v policiji. Delovno mesto je bilo prekinjeno po obsodbi, zaradi katere je moral v zapor, saj je bil obsojen nasilja v prejšnjem zakonu. Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah je prvo ženo tako hudo pretepel, da ji je pretrgal ledvico, zato je več dni v kritičnem stanju prebila v bolnišnici. Iz prvega zakona je imel sicer tudi polnoletnega sina. Kako dolgo je prestajal kazen in koliko let je bil zaposlen pri policiji, nam ni uspelo izvedeti.

Policisti sicer opravljajo določena testiranja, a te vprašalnike je "grozno lahko pretentati", priznava strokovnjak Peter Umek. Več si preberite tukaj.

"Dejstvo je, da je težko ugotoviti prikrito agresivnost. Kadrovanje v policiji ni enostavna zadeva in lahko se šele pri delu izkaže, kakšne težnje ima nekdo. Jaz tu ne bi krivil kadrovske službe. To se dogaja tudi v tujih policijah. Vedno dobiš tudi take, ki iščejo opravičilo za uporabo sile, s tem pa zadovoljujejo svoje potrebe," nam je primer z Zaloške komentiral Peter Umek, psiholog in profesor za kriminalistično psihologijo na Fakulteti za varnostne vede. Ali kot pravi neimenovan vir s kriminalistične policije: "Tako kot na Dobu niso sami zločinci, tudi v policiji niso vsi pošteni."

Policijski podvigi: ubil sebe in naključno dekle
Primer 42-letnika, ki je še kot policist izvajal nasilje v zakonu s prvo ženo, ni osamljen. Pred časom smo pisali o (samo)destruktivnem policistu, ki je samomor delal tako, da je peljal v nasprotno smer po gorenjski avtocesti. Pri tem je ubil še mlado dekle, v katero je trčil. Na policiji so zanj že nekaj časa ugotavljali, da psihično morda ni primeren za opravljanje tega dela.

Tako kot na Dobu niso sami zločinci, tudi v policiji niso vsi pošteni.
Neimenovan vir s kriminalistične policije

Ker je visoko v policiji, se ga bojijo
Na forumih smo naleteli tudi na več primerov nasilja: policist iz Slovenskih Konjic naj bi vsakodnevno nadlegoval bivšo partnerko, ki se je ustalila z drugim. "Skoraj vsak dan ji grozi po telefonu, jo obišče na domu, pretepe in nikakor ne more preboleti, da jo je izgubil. Ker je partnerka že prijavila zadevo lokalni policiji, kjer je zaposlen on, so se zadeve še poslabšale. Na policijski postaji se ga vsi bojijo, ker je njihov nadrejeni," je eden izmed primerov. Drug primer prihaja iz Postojne, kjer je policist v lokalu napadel bivšo partnerko. Moški je izgubil službo in dobil tri leta pogojne kazni, a bivšega dekleta tudi po tem ni pustil pri miru.

Kolegi s policije so ga zagovarjali
Tretji v nebo vpijoč primer je slednji: "Sama sem imela razmerje s policistom. Nad mano je izvajal nasilništvo, jemal mi je svobodo gibanja, silil v spolne odnose, zasledoval, nadlegoval po telefonu. Odločila sem se, da bom temu naredila konec, saj to ni bilo več podobno življenju, ampak nenehnemu trepetanju in skrivanju pred njim. Prijavila sem ga na 113. Res je, da so ga njegovi policisti sodelavci vseskozi zagovarjali in mu pomagali. Dobil je 14 mesecev zapora in izgubil je službo. Strah me je, kaj bo, ko bo prišel iz zapora. Ampak za ceno, da sedaj živim v miru, se je splačalo."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.