Slovenija
61 ogledov

Nasilni policisti poškodovali pričo

(Foto: Tamara Barič)
1/11
Žurnal24 main
Alenko Forjan so policisti pred zaslišanjem zbili na tla, jo vklenili in odpeljali v zapor namesto na zaslišanje. Storila je kaznivo dejanje, pa pravijo na policiji.

Alenka Forjan je še dobrem tednu, odkar je utrpela nasilje s strani policistov, popolnoma pretresena. "Nisem mogla verjeti, da se lahko kaj takega v pravni državi zgodi," nam pove na začetku pogovora. Nato pojasni: pred dobrim letom dni je bila priča nasilju. "Ko sem obiskala nečakinjo, je bila ta krvava, ker se je njen partner znesel nad njo. Čez čas je partnerja prijavila policiji in me predlagala za pričo. In res sem dobila poziv, naj pridem na zaslišanje. Ker sem delala in me nihče ni mogel nadomeščati, nisem šla. Nisem vedela, da bi se za izostanek morala opravičiti."

Kmalu je bila pozvana še drugič, a zaradi neodložljivih opravkov v Ljubljani prav tako ni mogla iti. Tokrat se je za izostanek opravičila.

Najbolj mi je žal, ker sem zamudila nastop svoje hčerke. Še danes mi je slabo in povsod vidim policiste. Pred očmi se mi vrti film, kaj se je zgodilo. Pa kakšna pravna država je to?
 

Ob štirih zjutraj so jo čakali pred hišo
Tretje zaslišanje bi moralo biti marca in ravno v tistih dneh je Alenka zbolela. Ob štirih zjutraj se je zbudila vsa vročična in šla v kuhinjo po lekadol. Pred hišo je opazila policijski avtomobil. Policistom je povedala, da vabila na zaslišanje sploh ni dobila, oni pa so trdili nasprotno. Rekla je, da na tak način ne misli iti z njimi. "Bom sama prišla, me bo mož pripeljal," se spominja besed, ki jih je namenila policistom. Po več urnem pregovarjanju je mož moral odpeljati hčerko v šolo, sama pa se je zaklenila v sobo. "Policisti so vdrli v eno izmed sob, kjer me niso našli. Zato so počakali moža, ki je skupaj z njimi prišel v sobo, kjer sem bila. Takrat mi je prekipelo in sem začela v njih metati stvari. Mož me še ni videl takšne in policistom je rekel, da so stvari prišle tako daleč, da me tudi on ne spusti na obravnavo." Policisti so nato odšli.

Fotografije si lahko ogledate v galeriji.

Sledili so ji na poti v šolo
Četrti in zadnji poziv je bil razpisan za 24. junij. Poziva ni dobila, a jo je nečakinja opozorila na ta datum. "Poklicala sem na sodišče in rekla, da bom prišla sama, naj ne naredijo znova privedbe. Dobila sem občutek, da iz tega ne bo nič. Hčerki sem zato rekla, naj gre spat k babici in potem zadnji dan v šolo. Zjutraj sem šla še z možem po opravkih, nato pa bi morala iti gledat hčerkin zaključni nastop z glasbeno šolo. Ker je hčerka želela učiteljici zadnji dan dati šopek, sem jo pobrala in sva šli v mojo cvetličarno. Na poti v Trbovlje sem zagledala policijski avto za nami. Mož je ustavil in izstopil, meni so pokazali privedbo. Rekla sem jim: "Nehajte, do pol devetih bom na sodišču."

Pa če bi pet ljudi ubila, me ne bi tako obravnavali.
 

Vseeno je morala izstopiti z avta, kot pravi, 300 metrov pred sodiščem. Policistka ji je rekla, naj se obrne, da bodo izvedli pregled. Nato ji je trikrat ponovila, naj da noge bolj narazen. "Takrat sem se obrnila in takoj so me zbili na tla. Z glavo sem priletela na tla," pove v solzah in nadaljuje: "Nataknili so mi lisice in me dali v marico. Mož je začel jokati."

Pomenljive besede kriminalista
Hčerko so peljali v šolo, Alenko pa izpustili ob 11. uri. Zaslišanje tako sploh ni bilo izvedeno. Po izpustitvi ji je kriminalist, s katerim se osebno pozna, dejal: "Če bi se midva srečala, se kaj takega ne bi nikoli zgodilo."

S ščipanjem jih je poškodovala
S policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so policisti 24. junija v
Trbovljah imeli v postopku slovensko državljanko za katero je sodišče odredilo privod na sodišče. Potem ko so jo identificirali in seznanili z odredbo, so ji odvzeli prostost. Po besedah policije se je temu „aktivno uprla (policiste je med upiranjem praskala, ščipala in jih s tem telesno poškodovala) in ni upoštevala zakonitih odredb policistov, zaradi česar so le-ti uporabili prisilna sredstva.

Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja poskusa preprečitve uradnega dejanja. O ugotovitvah bodo obvestili pristojno tožilstvo, so še sporočili s PU Ljubljana.

Kazenska ovadba zoper policiste
Alenkin odvetnik Igor Cek nam je dejal, da je v tem primeru "prišlo do zlorabe položaja oziroma prekoračitve pooblastil s strani policije. Na podlagi pooblastila, danega s strani stranke, bomo zoper policiste podali kazensko ovadbo zaradi zlorabe uradnega položaja in pravic, vložili odškodninsko tožbo ter podali pritožbo zoper postopke in ravnanja policistov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.