Slovenija
20 ogledov

Našla "inovativno" rešitev

Erjavec in Pusićeva na Otočcu
1/2
Pixell
Dogovor med Erjavcem in Pusićevo glede varčevalcev nekdanje LB. O vsebini rešitve molčita, saj jo bosta najprej predstavila predsednikoma vlad.

Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, Karl Erjavec in Vesna Pusić, sta danes na srečanju na Otočcu našla rešitev za vprašanje nekdanje Ljubljanske banke, ki je sprejemljiva za obe strani, vendar jo bosta najprej predstavila predsednikoma vlad, vladama in parlamentoma, če je sprejemljiva tudi za državi.

Kot sta po šestih urah in pol pogajanj sporočila oba ministra, sta finančna strokovnjaka Franc Arhar in Zdravko Rogić zaključila svoje delo, zdaj pa je na vrsti še politika. Pri tem sta napovedala še eno srečanje, predvidoma 19. februarja na Hrvaškem, ko naj bi imela že tudi odgovore obeh vlad in parlamentov, ali je predlagana rešitev primerna.

O vsebini rešitve nista hotela govoriti, je pa Pusićeva dejala, da je "inovativna". Zagotovila pa sta, da bi to lahko bila rešitev, ki ne škodi nikomur, ampak koristi obema stranema. Rešitev bo po besedah Erjavca omogočila tudi, da "Slovenija ne bo zadnja, ki bo ratificirala hrvaško pristopno pogodbo k EU".

Več rešitev

Ministra sta na novinarski konferenci po srečanju govorila precej ohlapno. "Mislim, da sva v pogovorih bolj ali manj prišla do nečesa, kar bi lahko bila rešitev. V tem trenutku je najina naloga, da različne variante možne rešitve predstaviva premieroma in vladama. To namreč ne more biti najina samostojna in avtonomna odločitev," je dejala Pusićeva.

"Ne gre le za eno možnost, ampak je v okviru enega načina razumevanja problema z različnimi podvariantami. To jim bova predstavila. In če bova dobila s te strani izbor ene od podvariant, o katerih smo danes govorili, potem imamo de facto rešitev," je dejala hrvaška ministrica.

Komentarjev 7
  • Žurnalček 14:49 07.februar 2013.

    Banke v SFRJ niso bile banke v smislu kapitalizma , ampak so to bile izključno DENARNI SERVIS PODJETJIJ , KI SO BILA TUDI USTANOVITELJI TEH BANK Z DELEŽEM V TEMELJNEM KAPITALU BANKE. Podjetje je bilo tako vezano samo na eno ...prikaži več banko in ta banka in s tem Občinski izvršni svet , je imelo v vsakem momentu do dinarja točno sliko stanja vsakega podjetja. Za dolgoročne investicije , podjetja niso mogla odločati sama , ampak je v te namene OIS združeval na ravni občine ves višek denarja od vseh obćinskih podjetij in banka je potem na osnovi tega dekreta morala financirati združeni projekt, bil ta banki všeč ali ne, kajti denar ni bil njen ampak občinski. Iz tega je razvidno , da je eventualni minus pri poslovanju občinskih podjetij padel na ramena vseh v občini in ne na državo. Ravno tako je padel na ramena gledano vnaprej na račun Republike in ne Države . Republika je bila tista , ki je seštevala minuse in pluse svojega združenega gospodarstva in ti rezultati niso padali na račun drugih republ

  • Žvižgač 22:34 06.februar 2013.

    Ma kje je Slovenija do sedaj skrivala tega inovatorja, ki rešuje hrvaško državo? Mene bolj skrbi za račun, ki nam ga bo izstavil. Imam občutek, da smo se volilci zamerili politikom, ker nam tako rešujejo nacionalne probleme.Če bo jajoglavi ...prikaži več pameten, bo miniral zadevo, čisto po njegovo, na diverzantski način.

  • Scott 19:17 06.februar 2013.

    Če pa je nekaj vplivnih bojda dobilo apartmaje gratis.?