Slovenija
52 ogledov

Naslednje leto le izterjave štipendij

Študenti Boštjan Tacol
Javni sklad. Nobenega Zoisovega štipendista, ki dolguje denar, še ni doletela izvršba. Tako ne več dolgo.

Štipendije. Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije, ki od leta 2008 podeljuje Zoisove štipendije, nad nobenim izmed dolžnikov še ni izvedel izvršbe. Zavleklo naj bi se, ker čakajo, da postopke uredi pristojno ministrstvo. Do zdaj so sicer izdali 302 odločbi za vračilo v skupni vrednosti nekaj več kot pol milijona evrov, a vse ne bodo predmet izvršbe. Centri za socialno delo (CSD), ki so pristojni za državne štipendije, imajo približno pet tisoč dolžnikov.

Prihaja nadgradnja

“lzterjava se izvede na podlagi pravnomočne odločbe po postopku iz zakona o izvršbi in zavarovanju,” pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. V praksi to pomeni, da ko prvostopenjski organ, CSD oziroma sklad, izda odločbo o vračilu dolgovanih zneskov, na katero se stranka ne pritoži oziroma je pritožba zavrnjena, ta postane pravnomočna. CSD oziroma sklad nato zahtevo za izvršbo posreduje carinskemu uradu, ki to tudi izvrši.

Na ministrstvu pripravljajo nadgradnjo informacijskega sistema, zato predvidevajo, da se bo delo pri teh postopkih bistveno pospešilo začetek prihodnjega leta.

Komentarjev 2
  • hubertfast 13:42 11.september 2012.

    Nisem vedel, da se Zoisova štipendija frača, a v primeru če ne končaš šolanja? Itak bo Janša tukaj vložil vse moči v to izterjavo, Zidarja, Tovšakovo, ... pa pušča pri miru.

  • 1111 17:51 10.september 2012.

    ...Janša in kompanija...kdaj boste izterjali od sct-ja, vegrada, primorja....pa da ne davim brez veze...kaj je? ...kje imate jajca??? ...nimate, a? ...preveč pokasirali v svoje garžete...smrduhi...