Slovenija
47 ogledov

Našli izginule podpise

Vinko Gorenak Saša Despot
Pobuda. Pravniki niso prepričani, ali se lahko razpiše zbiranje podpore referendumu.

Manjkajočih 36 od 307 listov s podpisi v podporo referendumski pobudi o zakonu za sanacijo bank, ki jo je vložil Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (SKNG), bodo na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) preverili še danes. Predsednik državnega zbora (DZ) Gregor Virant meni, da se bo pokazalo, da je podpisov za začetek zbiranja podpore referendumski pobudi dovolj.

Pravni zaplet

“Če predsednik DZ ni razpisal zbiranja podpisov, se bojim, da mora iti zakon v objavo. Ne poznam pravnega načina, kako bi se objava zadržala, da se raziščejo okoliščine,” je nastalo situacijo komentiral pravnik Rajko Pirnat. Ni bil prepričan, ali je razpis zbiranja podpisov še mogoč, saj se je sedemdnevni rok za razpis 35-dnevnega zbiranja overjenih podpisov iztekel opolnoči. “Ne bom na hitro odgovoril, vendar se bojim, da to ni več mogoče,” je dodal. DZ je nameraval že prejšnji teden poslati zakon v objavo, vendar je bila ta verjetno še zadržana zaradi preverjanja opozicijske referendumske pobude za isti zakon. V DZ so včeraj zvečer o zakonu povedali le, da “postopki v zvezi z zakonom še potekajo”.

Preverja tudi Gorenak

Virant je v včeraj izvedeni interni preiskavi ugotovil, da so na MNZ odposlali vseh 306 listov s 3.127 podpisi, tam pa naj bi jih preverili le 2.733 in ugotovili, da je veljavnih okoli 2.350. Interno preiskavo je naročil tudi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak: “Podpise je pri nas preverjalo približno 22 ljudi. Opravili bomo pogovor z vsakim, v računalniku bomo preverili, katere podpise je kateri delavec kontroliral, in s tem poskušali priti stvari do dna.”

Pogovoru o podpisih se niso izognili niti na izredni seji parlamenta, kjer so poslanci podprli pobudo za oceno ustavnosti referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu. Poslanka Tamara Vonta (PS) je opozorila, da če je res, da so podpisi skrivnostno izginili in se nato spet pojavili, “smo na pragu enega od hujših kršitev in škandalov v tej državi”.

Komentarjev 6
  • privat 13:52 09.november 2012.

    kakor vidimo da mafijski klan zagovarja da ne sme priti do plebiscita...nekaj jim ne odgovarja??

  • nejansizmu 16:11 07.november 2012.

    ODSTOP sVinkota!

  • Klemen Zec 12:14 07.november 2012.

    Gorenak, to ni napaka, to je kriminalno početje, ki v demokratično državo ne paše !Se spomniš koka ste tulili v parlamentu in to za vsako figo, ko ste bili v opoziciji !?Sedaj se pa sprenevedate !Za tako ...prikaži več dejanje ni opravičila, je le ena sama možnost, ODSTOP !!!!