Slovenija
22 ogledov

Našli najemnika za gondolo

Razno 27.04.09...maribor... pohorje ...pohorska vzpenjaca...gondola...foto: nino Nino Verdnik
Mestna občina Maribor bo sklenila dve najemni razmerji, prvo za upravljanje z gondolo, v začetku naslednjega tedna pa bodo določili še najemnika za preostale žičniške naprave.

Mariborski župan Andrej Fištravec je po današnjem srečanju s stečajnim upraviteljem Športnega centra Pohorje Dragom Dubrovskim našel rešitev za letošnjo smučarsko sezono na Pohorju. 

Ker so s stečajem podjetja prenehala vsa tri dosedanja koncesijska razmerja za upravljanje žičniških naprav, bo Mestna občina Maribor prek občinskega podjetja Pohorje šport in turizem vzpostavila dve najemni razmerji, prvo za upravljanje s krožno-kabinsko žičnico, ki ga bodo sklenili z občinskim podjetjem Marprom, v začetku naslednjega tedna pa bodo določili še najemnika za preostale žičniške naprave.

"Pogajanja s potencialnimi najemniki še niso zaključena, zato za zdaj ne želimo razlagati, kdo je tisti, ki bo lahko zagotovil vse potrebne tehnične okvirje za izvedbo dejavnosti. Najemnik bo tisti, ki bo dosegel dogovor s stečajnim dolžnikom in bo razpolagal s potrebnimi resursi. Občina zagotovo ne bo izbrala nekoga, ki ima samo željo ali interes brez možnosti izvedbe tega, za kar se bo zavezal," je dejal pravni svetovalec mariborske občine Nenad Zečevič in dodal, da bo mestna občina zahtevala določena jamstva.

Potrebujejo še soglasje sodišča

Predlagano rešitev  mora stečajni upravitelj še preučiti ter pridobiti soglasje mariborskega sodišča, ki vodi stečajni postopek. "Danes dogovorjeni model je glede na obstoječe pogodbe in na dejstvo, da sodne prakse v zvezi s tem ni, edini možen. Res pa je, da moramo dobiti soglasje stečajnega sodnika, ki je lahko ovira, a računam, da težav ne bi smelo biti," je pojasnil Dubrovski, ki meni, da bi lahko sam svoje delo opravil v tednu dni.

Denar za gondolo bo moral zagotoviti najemnik

V zvezi z trenutno stoječo gondolo, kjer so ta teden zaradi pomanjkanja denarja ustavili remont, je Fištravec dejal, da bodo skušali stvari pospešiti, denar za tehnično usposobitev žičniških naprav pa bo po njegovih besedah moral zagotoviti najemnik. Krožno-kabinska žičnica ne obratuje že od začetka prejšnjega tedna, ko so na njej začeli izvajati redna letna vzdrževalna dela, ki bi se morala končati konec tega tedna. A se zapletlo, saj je bilo po pisanju časnika Večer okoli 50 žičničarjev v ponedeljek primoranih predčasno zaključiti remont, potem ko Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) ni poplačala pogodbenih obveznosti do družbe Leitner, ki bi morala opraviti obvezen pregled zavor.

Po besedah stečajnega upravitelja Draga Dubrovskega je DUTB še pred uvedbo stečaja res pokrila del remonta in ta denar je bil porabljen, nekatere stvari pa so ostale nedokončane, za to pa denarja doslej ni zagotovil nihče. V stečajni masi denarja za neplačane predračune ni, zato se je remont gondole tudi ustavil. Kot je dodal, ne gre za velik strošek, morda za okoli 20.000 do 30.000 evrov.

Današnji dogovor pa po besedah Dubrovskega pa za zaposlene v propadlem podjetju kratkoročno ne spremeni ničesar, saj jim bo že danes postopoma začel deliti odpovedi pogodb o zaposlitvi. Posledično pa to vsaj za nekatere pomeni nadaljevanje dela, a pri drugih delodajalcih.

Neplačan vodovod

V ponedeljek so zaprli še zadnji hotel Arena, ki je obratoval, so v ponedeljek zaprli potem, ko jim je manjšinski lastnik Mariborski vodovod zaradi neplačila izklopil vodo. "Do danes vode niso vrnili in dvomim, da jo bodo, saj smo prejeli grožnje, da nam jo bodo odklopili tudi drugod," je povedal Dubrovski, ki je sicer že v torek zatrdil, da je takšen odklop nezakonit. Ob tem pa še naprej meni, da obstajajo tudi razlogi za dvom v upravičenost odsvojitve hotelskih zmogljivosti s strani DUTB dan pred vložitvijo zahteve za stečaj.


 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.