Slovenija
31 ogledov

Našli novo množično grobišče

"V delu tega tankovskega jarka, oddaljenega od železnice in ceste, so takrat zak Žurnal24 main
Na Brežiškem polju pri Dobovi so odkrili množično grobišče, v katerem so posmrtni ostanki v maju in juniju, pa tudi kasneje leta 1945 pobitih jetnikov in civilistov.

Kot je pojasnil Marko Štrovs iz službe za vojna grobišča ministrstva za delo, so Nemci malo pred koncem druge svetovne vojne izkopali protitankovski jarek, ki je potekal od železniške proge pred Dobovo pa do Save. Na vrhu je bil širok šest metrov, na dnu malo manj, globok dva metra, celoten jarek pa je bil po Štrovsovih besedah dolg okrog dva kilometra.

"V delu tega tankovskega jarka, oddaljenega od železnice in ceste, so takrat zakopali množico, ki so jo pripeljali tja in pobili. Po pripovedovanjih prič iz tistega časa je to pobijanje trajalo več mesecev, najbolj intenzivno je bilo v maju in v začetku junija 1945,"
razlaga Štrovs in dodaja, da gre po teh informacijah za več tisoč žrtev.

Vodja službe za vojna grobišča je še povedal, da so bili vsi dosedanji poskusi odkritja tega grobišča neuspešni predvsem zato, ker so žrtve pokopali zelo globoko; našli so jih v globini 1,7 metra. Ob tem je napovedal, da bodo v prihodnjem tednu ugotavljali, kako daleč sega del jarka, v katerem so posmrtni ostanki žrtev.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:02 27.november 2012.

    Pa kaj nas brigajo ustaši, Vlasovci, četniki, Nemci in ostala sodrga II.SV . Mene nič. Rajši izkopavajte , če že morate riti po zemlji , arheološke ostanke .