Slovenija
12 ogledov

Nasprotujejo prodaji Telekoma in Aerodroma

smc Saša Despot
Poslanska skupina Združene levice se o podpori kandidatu za mandatarja Miru Cerarju še ni izrekla, so pa se zavzeli za sklic izredne seje parlamenta, na kateri bi javnosti predstavili posledice privatizacije za družbo in gospodarstvo.

"Ker ne vemo, kakšne so bile obljube predhodnih vlad menimo, da mora državni zbor nujno opraviti razpravo o privatizaciji Aerodroma in Telekoma, ki sta v zaključni fazi. Obe podjetji se prodajata za zaprtimi vrati in niti zaposleni niso obveščeni o postopki prodaje,“ so izpostavili v Združeni levici (ZL), kjer so kandidatu za mandatarja predlagali, da se skliče izredna seja, kjer bi preverili utemeljenost razlogov za prodajo.

Poslanca ZL Luka Mesec in Franc Trček sta kandidata za mandatarja Mira Cerarja seznanila s tem, da je privatizacijski program, ki trenutno poteka, družbenoekonomsko neutemeljen in nespremenljiv.

Izpostavila sta še primera privatizacije Telekoma in Aerodroma, s katerima se ne strinjajo. S Telekomom naj bi država prodala ključno telekomunikacijsko podjetje, ki je imelo lani 52 milijona dobička in ga večino vplačalo v proračun. "Hrvaški telekom, ki je primerljiv s slovenskim, je bil po prodaji nemškemu telekomu prisiljen v opuščanja zaposlenih, zaradi česa ima zadaj 40 odstotkov manj zaposlenih. Nedvomno to pomeni, da lahko po prodaji slovenskega telekoma pričakujemo odpuščanja,“ pravijo v ZL. Nasprotujejo tudi prodaji Aerodroma, saj ima podjetje monopolni položaj in zato tudi zagotovljeno prihodnost.

"Vlada strateško pomembna državna podjetja privatizira in jih s tem spreminja v podružnice tujih korporacij, moramo spoznati, da so prav ta najpomemnejša za družbeno ekonomski razvoj Slovenije, ki pa bodo s prodajo izgubljena,“ še navajajo v ZL in dodajajo, da bi morali na tem utemeljiti družbenoekonomski razvoj Slovenije in blaginjo njenih prebivalcev.

Komentarjev 1
  • mrki 14:20 20.avgust 2014.

    predlagam , da teli trije kekci , poleg ostalih kupijo te firme in jih furajo v soci maniri.