Slovenija
172 ogledov

Nasveti le bogatim

Bančna poslovalnica Anže Petkovšek
Osebno bančništvo. Za tiste, ki imajo nadpovprečne dohodke in velike prihranke.

Zadnje čase večina strank potrebuje bančni nasvet; recimo kako več privarčevati, kako vzeti kredit ali se življenjsko zavarovati, pravi Irena Oven iz NLB, kjer so zaznali večje povpraševanje po osebnem bančništvu.

Gre za storitev, pri kateri osebni svetovalec stranki pomaga pri načrtnem vodenju osebnih financ, ji svetuje pri varčevanju in vlaganju prihrankov, jo obvešča o novih ponudbah banke ter o dospelih obveznostih in večjih prilivih na njen račun.

Plača vsaj 2.000 evrov

V SKB osebnega bančnika zagotovijo vsaki stranki, ki pri njih odpre bančni račun, ne glede na višino sredstev na računu. Sicer je v večini bank storitev namenjena strankam, ki imajo presežek denarnih sredstev in visoke mesečne prihodke.

Pri UniCreditu postanete stranka osebnega bančništva, če imate vsaj dva tisoč evrov mesečnih prihodkov ali pa več kot 20 tisoč evrov preseženih finančnih sredstev. Tudi v NLB k osebnemu bančništvu povabijo premožnejše stranke, a omejitve glede sredstev nimajo.

“Nimamo fiksnih ponudb kot nekatere banke. Povabimo premožnejše stranke, in sicer glede na njihovo trenutno poslovanje, število storitev, ki jih že uporabljajo, mesečne prilive in tudi preostalo premoženje, ki ga imajo,” pravi Ovnova.

Pomembna je boniteta

Pri Abanki “o zneskih ne govorijo”, pravi Vlasta Jurečič, temveč se upošteva celotna strankina boniteta. “Nekdo ima več privarčevanih sredstev, drugi pa ima več storitev Abanke, zato se vedno gleda kompleksna osebnost, vse njeno poslovanje z banko,” pojasnjuje Jurečičeva.

Najpomembnejši merili, da banka povabi stranko v osebno obravnavo, sta sicer višina privarčevanih sredstev in višina rednega priliva, v osebno bančništvo pa stranke sprejmejo tudi na podlagi priporočila ali pa na njihovo željo.
“V tem primeru mora stranka redno poravnavati svoje obveznosti, privarčevanih sredstev pa je lahko manj,” poudarjajo v Abanki.

Ni povsod zastonj

Cena. Storitev osebnega bančništva je brezplačna pri večini bank razen pri NLB, kjer stranka v okviru osebnega bančništva pridobi tudi tako imenovani zlati račun, za vodenje katerega je treba vsak mesec odšteti 7,30 evra.

Pri NLB je stranka s tem upravičena tudi do nekaterih ugodnosti: osnovnega limita do dva tisoč evrov brez nadomestila odobritve, dovoljenega dviga do 700 evrov na bankomatih, brezplačnega enournega pogovora z odvetnikom enkrat na leto, 15-odstotnega popusta pri najemu vozil v Sloveniji, oprostitve vstopnih stroškov za pol leta ob sklenitvi prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja pri Skupni pokojninski družbi, prednosti pri ogledih, rezervacijah in cenitvah pri nakupu in prodaji nepremičnin ...

Komentarjev 2
  • VERITA 10:38 25.junij 2011.

    Ko je potrebno dokapitalizirati banke, naj pokličejo "premožnejše" stranke, koga, bodo "osebni svetovalci" že vedeli. Nas navadne državljane pa naj pustijo na miru in naj nas ne dodatno zadolžujejo. Mi, ki nismo upravičeni do "osebnih svetovalcev" in ki v bankah ...prikaži večh nimamo evra, ker se preživljamo iz meseca v mesec, ne bomo nikogar dokapitalizirali.

  • Sašo Pajnič 09:48 25.junij 2011.

    Pozdravljeni!Če imate že kaj več ne bodite toliko naivni in ne nasedajte bankam, ker banke delajo samo v svojo korist! www.zlatosrebro.com/90www.ecapitalgroup.com