Slovenija
5 ogledov

Nasveti pred informativnimi dnevi

ŠOU v Ljubljani pričakuje več kot deset tisoč udeležencev, ŠOUM pa okrog sedem t Žurnal24 main
V petek in soboto bodo na slovenskih fakultetah in srednjih šolah potekali informativni dnevi. Kaj morajo pri tem vedeti bodoči dijaki in študentje?

LJUBLJANA
Bodoči dijaki bodo lahko na glavni železniški postaji in pri blagajnah na glavni avtobusni postaji vse informacije glede poti in morebitnega prevoza do želene srednje šole dobili na posebnih infotočkah, kjer jih bodo pričakali ŠOU-informatorji.

Skriti stroški študija

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in Dijaška organizacija Slovenije (DOS) pa ob prihajajočih informativnih dneh opozarjata dijake in študente, naj posebno pozornost namenijo "skritim stroškom študija". Gre za vpisnine, administrativne stroške, članarine in morebitna doplačila za nadstandardni študijski proces.

Posebne informativne stojnice Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) bodo tudi na Prešernovem trgu, na Aškerčevi ulici in na Kardeljevi ploščadi.

ŠOU v Ljubljani je za bodoče študente pripravila posebno brošuro Informativni dnevi 2011, v kateri so med drugim koristne informacije o visokošolskih zavodih v Ljubljani in opisi poti do njih, vozni redi avtobusov in vlakov ter kontaktne številke in naslovi, na katerih bodo dijaki dobili vse informacije.

MARIBOR
Na informativne dneve so se dobro pripravili tudi v Študentski organizaciji univerze v Mariboru (ŠOUM). Informatorji bodo stali pred fakultetatmi in železniško postajo, za dijake pa bo do mariborskih fakultet organiziran brezplačen krožni avtobusni prevoz.

V petek in soboto bodo potekali informativni dnevi tudi na Evropskem središču Maribor (ESM), in sicer v Mariboru, Murski Soboti, na Ptuju, v Kranju in v Ljubljani. Predstavili bodo že uveljavljene študijske programe ESM ter dali poseben poudarek tudi na nov študijski program socialne gerontologije.

V letu 2011/2012 je po podatkih ministrstva za visoko šolstvo na voljo 30.189 vpisnih mest za redni in izredni študij ter 25.084 vpisnih mest za srednje šole.

Značilnost tokratnega razpisa je manj vpisnih mest glede na prejšnja leta.

KOPER/NOVA GORICA
Za bodoče študente bo poskrbela tudi Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP).

Pred informativnimi dnevi so na svoji spletni strani izpostavili nekaj ključnih informacij o vseh fakultetah, predstavili možnosti bivanja v študentskih in dijaških domovih ter opisali področje subvencionirane študentske prehrane in možnosti obštudijskega udejstvovanja študentov.

PRILAGOJENI VOZNI REDI VLAKOV

Ob informativnih dnevih so se na povečano število potnikov pripravili tudi pri Slovenskih železnicah, saj so pripravili podaljšane garniture rednih vlakov in uvedli izredne vlake.

V petek bosta poleg rednih vlakov vozila tudi dva izredna vlaka. Prvi bo odpeljal iz Celja ob 7.08 in pripeljal v Ljubljano ob 8.28, drugi pa bo krenil iz Litije ob 7.50 in pripeljal v Ljubljano ob 8.21.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.