Slovenija
41 ogledov

Nasveti za varno štopanje

Štopanje Shutterstock
Štopanje je v poletnih mesecih priljubljen način potovanja zlasti mladih. Da se ne bi končalo tragično, smo zbrali nekaj nasvetov za varno štopanje.

Primer izginule Antonije Bilić na Hrvaškem in primer štoparke, ki jo je v Sloveniji ugrabil in zlorabil zdaj na Dobu zaprti Stephen Casiraghi, sta le dva najodmevnejša primera, ko se je štopanje končalo tragično.

Predvsem mladi med letom štopajo ob petkih, ko se iz Ljubljane, kjer študirajo, vračajo domov, poleti pa je to priljubljen način potovanja.

Varno štopanje

"Dobro je, če se štopa podnevi, ne ponoči," svetuje predsednik Popotniškega združenja Slovenije Igor Jurišič, s katerim smo se pogovarjali o varnem štopanju. "Po možnosti naj štopata vsaj dva skupaj, še posebej, če je kakšna mlajša punca," še pravi.

Pri nas sicer ni veliko incidentov, povezanih s štopanjem, pravi Jurišič, vendar previdnost ni nikoli odveč. "Tega naj se lotevajo z veliko mero zdrave pameti," svetuje.

Če ima štopar ob vozniku, ki mu je ustavil, nelagoden občutek, naj ne vstopi. "Preden vstopijo v avto, naj pogledajo, ocenijo voznika. Če ima avto kakšne čudne tablice, je večja verjetnost za nevarnost, kot če so tablice lokalne," pravi Jurišič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.