Slovenija
68494 ogledov

Natakarica jim je rekla, da jih ne bo postregla, ker so Romi, sledilo je tole...

Diskriminacija gostov v lokalu na murskosoboškem.

Natakarica v lokalu v Černelavcih je odklonila postrežbo trem gostom romskega porekla. Odkrito jim je povedala, da jim pijače ne bo postregla, ker so Romi, saj da se je dan pred njihovim obiskom skupina Romov v lokalu sprla in zapletla v pretep. Dodala naj bi, da če bi postregla njim, bi morala postreči tudi drugim Romom.

Prijavo glede dogodka je prejel zagovornik načela enakosti, ki je v postopku ugotavljanja diskriminacije potrdil navedbe iz prijave. Pooblaščeni odvetnik lokala je Zagovorniku pojasnil le, da je natakarica gostom strežbo odklonila zato, ker da je bila prepričana, da je med trojico tudi oseba, povezana s fizičnim napadom nanjo in pretepom v dneh pred njihovim obiskom lokala.
Zagovornik je pri lokalni policijski upravi opravil poizvedbo in izvedel, da nihče od treh nepostreženih gostov v času omenjenega pretepa ni bil v lokalu. Kaznovanje oseb zaradi kršitev javnega reda in miru ali nasilja tudi sicer ni v domeni lokala in natakarjev, temveč policije.

Zagovornik je tako ugotovil, da je lokal z zavrnitvijo postrežbe trojici gostov samo zato, ker so Romi, kršil prepoved diskriminacije na področju ponujanja blaga in storitev javnosti, in sicer na podlagi osebne okoliščine narodnosti ali etničnega porekla.

Fotografija je simbolna

Komentarjev 23
  • Naklonsky 13:43 10.januar 2023.

    Tudi sam sem se že pobral, ko je v lokal prikorakalo nekaj cigotov. Me zanima, kdo se počuti dobro v podobnem okolju!

  • LukaMB 20:38 06.januar 2023.

    Cigiči so Cigiči ne olepšujmo zadev, če obstaja kriminal so v njem cigiči, zato ker lahko in imajo diplomatsko imuniteto. Socializirali se ne bodo oz. le redke anomalije.

  • SlavkoKrizman 19:46 06.januar 2023.

    Zbrcat golazen ven iz države