Slovenija
7086 ogledov

Nataša Pirc Musar Jenullu in Kebru dala košarico

Nataša Pirc Musar Profimedia
Jenull je povedal, da imajo v iniciativi občutek, da vlada, DZ, zdaj pa tudi Pirc Musar, veliko govorijo o sodelovanju s civilno družbo, a kritične glasove, ki opozarjajo na probleme, porivajo na rob.

V iniciativi Glas ljudstva so presenečeni, ker niso prejeli vabila na torkov prvi forum predsednice republike Nataše Pirc Musar, kjer bodo razpravljali o problematiki zdravstva. Na forumu bi si tudi v iniciativi želeli predstaviti svoja stališča in predloge ukrepov, je na novinarski konferenci poudaril predstavnik iniciative Jaša Jenull.

Forum na temo zdravstva

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo v torek na Brdu pri Kranju organizirala prvi forum, in sicer na temo zdravstva. Področje zdravstva je namreč eno temeljnih strateških področij, ki mu bo predsednica v tem letu posvetila posebno pozornost, so sporočili iz njenega urada.

Poleg ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana bodo na forumu sodelovali ugledni strokovnjaki s področja zdravstva, politike ter predstavniki civilne družbe, ki bodo skupaj razpravljali o aktualnih temah na področju zdravstva in predlagali rešitve za izboljšanje stanja.

"Bili smo šokirani in presenečeni nad tem, da se je zgodila napoved tega posveta in da predstavniki iniciative Glas ljudstva nismo bili vabljeni, da predstavimo svoja stališča, da predstavimo svoje zakone, da predstavimo stvari, na katere opozarjamo že vsaj pol leta," je dejal Jenull.

Jenull: Kritične glasove porivajo na rob

Kot je dodal, imajo v iniciativi občutek, da vlada, DZ, zdaj pa tudi Pirc Musar, veliko govorijo o sodelovanju s civilno družbo, a kritične glasove, ki opozarjajo na probleme, porivajo na rob.

So pa, tako Jenull, v uradu predsednice sicer na predsedničin forum povabili tudi posamezne člane iniciative, a zgolj kot poslušalce. "Glede na resnost situacije se nam to nikakor ne zdi primerno," je poudaril.

Kebra ne bo

Predstavnik iniciative Dušan Keber je na novinarski konferenci potrdil, da je prejel vabilo predsednice republike, a da se je potem, ko je izvedel, da je vabljen le kot poslušalec, odločil, da se dogodka ne bo udeležil.

Jenull je dodal, da so se vse napovedi iniciative glede zdravstvenega sistema v preteklih mesecih uresničile. Med pravilnimi napovedmi iniciative je izpostavil napoved, da interventni izhodni covidni zakon ne bo skrajšal čakalnih vrst, ter napoved, da bo omenjeni zakon zdravnike v javnem sektorju spodbudil k dodatnemu popoldanskemu delu.

Ker so se, tako Jenull, v preteklih mesecih izkazali kot eden najbolj kredibilnih zagovornikov javnega zdravstva, od predsednice Pirc Musar v iniciativi zato pričakujejo, da bodo na naslednjem posvetu imeli možnost svoje ukrepe in rešitve predstaviti njej in širši javnosti.

V iniciativi so danes sicer predstavili tudi nadaljnje korake, med drugim napovedujejo pripravo amandmaja na novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, v katerem bodo predlagali pravičnejši proporcionalen način zbiranja dodatnega zdravstvenega prispevka.

Po koncu novinarske konference pa so uradu predsednice ponovno predali predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, ki so ga pripravili v iniciativi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Ogledalce 17:47 22.maj 2023.

    Bravo. Jenull je tako ali tako plačanec, Keber je pa samo nesposoben bedak.

  • asmas1965 15:44 22.maj 2023.

    no, se je končno začelo,da bosta Keber in jenull pristal tam kjer jima je mesto