Slovenija
726 ogledov

Nataša Pirc Musar zaprisegla kot nova predsednica Slovenije

Nataša Pirc Musar zaprisega Anže Petkovšek
V Državnem zboru RS prisega nove predsednice.

Nataša Pirc Musar, ki je bila v drugem krogu predsedniških volitev 13. novembra izvoljena za predsednico republike, je na današnji slavnostni seji DZ zaprisegla kot predsednica republike. Prva predsednica v zgodovini države bo posle od svojega predhodnika -prevzela jutri.

Želje, da bi bila predsednica vseh

Pred začetkom slavnostne seje, ki so se je udeležili vidni predstavniki politike ter drugi visoki in vidnejši predstavniki družbenega življenja, so se vrstile predvsem želje, da bi nova predsednica dobro opravljala svoje delo in delovala kot predsednica vseh.

Predsednica SD Tanja Fajon je tako za medije dejala, da se zelo veseli sodelovanja s Pirc Musarjevo in ji zaželela uspešno opravljanje predsedniške funkcije. "Upam in verjamem, da bo predsednica vseh, odhajajočemu predsedniku je to v dveh mandatih uspelo," pa je dejal vodja poslancev Jani Prednik.

Podobno željo je izrazil tudi poslanec NSi Jožef Horvat, ki je ob tem še dejal, da krščanski demokrati spoštujejo državne institucije, funkcija predsednice države pa je "zelo pomembna funkcija v državi".

Na seji tudi Kučan in Türk

Seje se udeležujeta tudi odhajajoči predsednik Pahor in premier Golob, ki pred začetkom seje izjav nista dajala. Opaziti je bilo tudi oba nekdanja predsednika republike Milana Kučana in Danila Türka, predsednika osamosvojitvene vlade Lojzeta Peterleta, ljubljanskega župana Zorana Jankovića, nekatere nekdanje predsednike DZ, člane vlade, predsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta, predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča ter druge visoke predstavnike političnega, družbenega in verskega življenja.

Pirc Musarjeva je zmagala v drugem krogu predsedniških volitev 13. novembra, ko je protikandidata Anžeta Logarja premagala s 53,89-odstotno podporo ob 53,6-odstotni volilni udeležbi. Z zaprisego postaja prva predsednica republike. Nasledila bo Boruta Pahorja, ki je predsedniško funkcijo opravljal dva mandata.

volilni štab Nataša Pirc Musar Slovenija Slovenija Ovadba zoper Natašo Pirc Musar Nataša Pirc Musar Slovenija To so ljudje, ki bodo svetovali novi predsednici

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Stane Adamič 18:50 22.december 2022.

    A je mafija s tem prišla do instituta "POMILOSTITVE", za vsak slučaj.

  • bobubob 18:35 22.december 2022.

    Že doslej je bilo to tico težko ujeti, sedaj bo še težje, predvsem pa nespodobno, da se sploh pomisli na kaj takega. Po drugi strani pa ima ta plebs končno predsednico, ki si jo zasluži.

  • Avatar lopov
    lopov 18:33 22.december 2022.

    Tat in lažnivec ostane za vedno kateri je v tem nekaznovan