Slovenija
42 ogledov

Natečaj Sony World Photography Awards 2020 uvaja nove kategorije in predstavlja prejemnike štipendij Sony Grant

Klemen Razinger Klemen Razinger, prejemnik letošnje nacionalne nagrade
Prijave na 13. vsakoletni mednarodni natečaj Sony World Photography Awards so sedaj za vse odprte na www.worldphoto.org.

Natečaj za leto 2020 zaznamuje uvedba nove kategorije Okolje (Environment) v sklopu profesionalnega tekmovanja, s čimer se prepoznava pomen te teme za sodobne umetnike. Obenem bo za leto 2020 veljal nov format mladinskega tekmovanja, ki bo angažiral in nagrajeval mlade fotografe iz celotnega sveta.

Prav tako je objavljen seznam prejemnikov štipendij Sony Grant za leto 2019. Prejemniki so bili izbrani iz seznama zmagovalcev in ožjega izbora Sony World Photography Awards 2019, štipendija pa jim ponuja svobodo pri ustvarjanju novih opusov ali razvoju dolgoročnih projektov. Kot jasen prikaz tako omogočenih priložnosti bo letos poleti premierno prikazan nov film Fotografa leta 2018 Alys Tomlinson, ki ga je umetnica financirala iz štipendije Sony Grant. Film bo predvajan na Rencontres d'Arles in predstavlja nadaljevanje umetničine zmagovalne serije Ex-Voto iz leta 2018.

Po tem, ko si jo je v Londonu ogledalo 25.000 obiskovalcev, se bo razstava zmagovalnih del in del iz ožjega izbora natečaja 2019 odpravila na mednarodno turnejo. To je pričela na Japonskem z otvoritvijo 1. junija, nato pa bo odpotovala v Nemčijo, Italijo, Indijo in Mehiko ter tako občinstvu iz celotnega sveta omogočila ogled najboljših sodobnih fotografij iz preteklega leta.

Nova kategorija profesionalnega tekmovanja poudarja okoljska vprašanja

Profesionalno tekmovanje išče resne opuse iz desetih raznovrstnih kategorij, katerih ustvarjalci delujejo na širokem razponu fotografske umetnosti, od umetniške fotografije do fotožurnalizma, in nagrajuje tiste, ki pomikajo meje fotografije. Nova kategorija Okolje bo umetnike spodbudila k dokumentiranju okoljevarstvenih vprašanj, ki vplivajo na današnji svet, obenem pa zmagovalcem ter fotografom iz ožjega izbora omogočila globalno platformo za prikaz njihovih del.

Posledice zmage na natečaju je italijanski umetnik Federico Borella opisal sledeče: “Postati Fotograf leta 2019 je eden od najpomembnejših dogodkov v moji karieri in življenju. Takšna promocija je izjemna, saj meni in mojemu delu omogoča doseči globalno občinstvo. Moj telefon je začel zvoniti takoj po objavi zmagovalcev in še vedno zvoni! Ljudje želijo slišati zgodbo, ki jo želim povedati. Ali bi si sploh lahko želel še kaj več?«

Žirija je Borello izbrala za skupnega zmagovalca leta 2019 zaradi njegovega sporočilnega fotografskega eseja o vplivih klimatskih sprememb na ljudi v indijski pokrajini Tamil Nadu.

Prejemnik letošnje nacionalne nagrade Klemen Razinger s fotografijo Agata K, ki je bila izbrana za najboljšo med poslanimi deli fotografov s slovenskim državljanstvom, ki živijo v Sloveniji in ki so svoje izdelke prijavili v kategorijo odprto tekmovanje Sony World Photography Awards 2019. 

Nove priložnosti za prihajajoče fotografe

Novo mladinsko tekmovanje bo mladim fotografom, starim med 12 in 19 let, med junijem in decembrom 2019 omogočilo poslati do tri samostojne fotografije na mesec. Vsak mesec bo imel svojo temo in žirija bo vsak mesec izbrala zmagovalca in ožji izbor. Sedem mesečnih zmagovalcev se bo nato potegovalo za naziv Mladi fotograf leta.

Mesečni sistem, ki je bil izbran, prinaša več priložnosti, da žirija odkrije prihajajoče talente, prav tako pa bodo poslane fotografije spremljali strokovni nasveti za vse mesečne teme v pomoč mladim upom.

Poleg profesionalnega in mladinskega tekmovanja bo natečaj 2020 vključeval še odprto tekmovanje, ki nagrajuje izjemne posamezne fotografije iz desetih kategorij, in študentsko tekmovanje, za študente fotografije iz celotnega sveta. Program Nacionalnih nagrad medtem poteka v preko 60 državah in slavi lokalni fotografski talent.

Pri ocenjevanju prejetih fotografij velja anonimnost, ki fotografom iz celotnega sveta omogoča enake možnosti, da postanejo zmagovalec po izbiri vodilnih panožnih strokovnjakov.

Zmagovalni fotografi si razdelijo sklad 60.000 ameriških dolarjev ter digitalno fotografsko opremo Sony, številni zmagovalci pa imajo prav tako plačano pot na vsakoletno podelitveno slovesnost v Londonu. Vsi fotografi iz ožjega izbora so predstavljeni tudi na razstavi Sony World Photography Awards Exhibition, ki se po odprtju v Londonu odpravi na globalno turnejo. Na natečaj Sony World Photography Awards 2019 je prispelo 327.000 prijav iz 195 držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.