Slovenija
14302 ogledov

Slovenija bo prispevala 100 vojakov

Slovenska vojska Profimedia
Gre za odločitev o okrepljeni prisotnosti Natovih sil na vzhodu Evrope, predvsem v luči vojne v Ukrajini.

Slovaška vlada je danes na seji potrdila vzpostavitev nove bojne skupine zveze Nato na Slovaškem, v katero naj bi bilo vključenih 2100 vojakov, med njimi tudi do sto slovenskih. Predlog mora sicer potrditi še slovaški parlament, skupina pa bi nato z delovanjem lahko začela 15. marca, poroča slovaška tiskovna agencija TASR.

Slovaški veleposlanik v Združenem kraljestvu in nekdanji obrambni minister Robert Ondrejcsak je danes na Twitterju zapisal: "Slovaška vlada je pravkar odobrila vojaško prisotnost šestih zaveznic Nata v okviru novoustanovljene bojne skupine na Slovaškem - 2100 vojakov. Češka (600), Nemčija (700), Nizozemska (200), ZDA (400), Slovenija (100), Poljska (100) - dobrodošli in hvala!"

Obrambni minister Matej Tonin je že pred časom dejal, da je Slovenija pripravljena podpreti članstvo Ukrajine v EU in okrepiti prisotnost Slovenske vojske v vzhodnih članicah Nata.

Slovenska vlada sicer zaenkrat o tem še ni odločala, v postopek odločanja pa naj bi bil vključen tudi parlament. Postopek torej še ni zaključen, pa tudi končna odločitev o številu vojakov še ni sprejeta, so za STA pojasnili na obrambnem ministrstvu.

"Cilj je pokazati povezanost in izraziti pripravljenost za skupno obrambo pred kakršno koli grožnjo. Članice Nata s takšno dejavnostjo tudi potrjujejo, da bo morebiten napad na eno članico veljal kot napad na vse," je dejala tiskovna predstavnica slovaškega obrambnega ministrstva.

Po ruskem napadu na Ukrajino so se države članice zavezništva dogovorile, da bodo vzpostavile večnacionalne bojne skupine vzdolž celotnega vzhodnega krila Nata, vključno z Romunijo, Bolgarijo, Madžarsko in Slovaško, še navaja TASR.

 
Komentarjev 68
 • jakec42 23:47 09.marec 2022.

  Ja mi moramo biti povsod zraven,ne bi smeli se vmešavat ,naj gre Tonin ,ki še puške ne zna držati!

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 19:39 09.marec 2022.

  Saj teh 100 mladcev bo fino zaslužilo. Ko pa poči prva puška jih pa barbika evakuira kot tiste takrat v Siriji al kje že.

 • Avatar Linnirona
  Linnirona 19:24 09.marec 2022.

  Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m