Slovenija
33 ogledov

Naval iskalcev prvih služb

Priliva na zavod zaradi stečajev je za tretjino manj, pravi Batičeva. (Foto: Anž Žurnal24 main
Delodajalci. Zavod subvencionira poskusno dobo, če zaposlite brezposelnega.

Na ministrstvu za delo pripravljajo nov razpis za zaposlitev absolventov, da se bodo ti že med študijem lahko povezali z delodajalcem.

“Računamo pa tudi na pozitiven vpliv zakona o malem delu, da se bo pri delodajalcih, ki so ekstremno izkoriščali študentsko delo, nekaj tega dela prelilo v redna delovna razmerja, ker zakon možnost koriščenja teh del omejuje. To nakazujejo tudi intervencije delodajalcev, da bi morali dopustiti še naprej mnogo večji obseg tega dela,” rešitev za zaposlovanje mladih vidi minister za delo Ivan Svetlik.

Na zavodu namreč opažajo, da se je struktura brezposelnih precej spremenila. “Narašča skupina starejših od 50 let, dolgotrajno brezposelnih, vse več prijavljenih pa je tudi med iskalci prve zaposlitve,” pravi Mavricija Batič z zavoda za zaposlovanje, ki je napovedala, da do konca leta pričakujejo še več tistih, ki bodo končali šolanje, ter presežne delavce iz Gorenja, Hita in drugih večjih podjetij.

Katere finančne spodbude so na voljo za zaposlovanje?

1. Delodajalci lahko zavod zaprosijo za povračilo stroškov za mentorstvo kandidatu, ki ga usposabljajo na delovnem mestu. Usposabljanje mora trajati od dveh do šest mesecev.

2. Zavod delodajalcu povrne stroške v višini do 250 evrov za enomesečni preizkus kandidata na delovnem mestu, kandidatu pa plača tri evre na uro.

3. Če delodajalec za najmanj eno leto zaposli iskalca prve zaposlitve, starejšo ali mlado osebo ali osebo z nižjo izobrazbo, lahko pridobi štiri tisoč evrov subvencije.

4. Za zaposlitev dolgotrajno brezposelne osebe, ki prejema socialno pomoč, je možno dobiti 4.500 (zaposlitev za eno leto) oziroma devet tisoč evrov (za nedoločen čas).

5. Kdor se odloči za samozaposlitev, lahko od zavoda dobi subvencijo v višini 4.500 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.